Kamerlid
Kruimelpad
Broussevlees - mondelinge vraag aan minister Ducarme
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, in een reportage van Pano, die de VRT in oktober 2018 uitzond, werd getoond dat er nogal eens vlees wordt aangetroffen in de bagage van passagiers op de luchthaven van Zaventem, vooral bij vluchten afkomstig uit Afrika. Volgens die reportage van Pano zou Brussel wel eens een draaischijf kunnen zijn in handel in het zogenaamd bush meat of broussevlees, meestal afkomstig uit het Afrikaans regenwoud. Zaventem heeft dan ook een traditie van goede luchtverbindingen met het Afrikaans continent.
Op de luchthaven van Zaventem zou één keer per maand een specifieke controle worden gehouden op de import van vlees. De import van vlees is hoe dan ook verboden, maar is natuurlijk zeker illegaal en strafbaar, als het gaat om vlees van bedreigde diersoorten. Daarnaast vormt de illegale import van vlees en zeker van broussevlees een potentieel gevaar voor de volksgezondheid, aangezien er tropische virussen en parasieten kunnen meereizen. Nochtans zouden de passagiers die op vleessmokkel worden betrapt, er door de regel zonder boete van afkomen, ook omdat er niet wordt gecontroleerd om welke vleessoort het gaat.
Volgens de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, die naar een reactie werd gevraagd naar aanleiding van de Panoreportage, werd er begin 2017 door de FOD Volksgezondheid een studie opgestart naar broussevlees. De gegevens van die studie zouden eind 2018 bekend zijn en gedeeld worden met het FAVV en met de douane om als basis te dienen voor gerichtere en strengere controles en bestraffing. Mijnheer de minister, is die studie reeds opgeleverd? Zo ja, wat is de inhoud ervan? Indien niet, wanneer mogen wij die studie verwachten? Bent u bereid om die studie met het Parlement te bespreken? Welke maatregelen zijn er in verband met de illegale import van broussevlees in afwachting van die studie genomen?
Minister Denis Ducarme:
Mevrouw Gijbels, de studie waarnaar u verwijst, werd gevraagd door het DG Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Daarom nodig ik u uit u te richten tot mijn collega, de minister van Leefmilieu. Ik vestig er bovendien uw aandacht op dat de controle van passagiersbagage in eerste instantie tot de bevoegdheid van de douane behoort.
De douane voert continu controles uit op de bagage van passagiers. Als de douane vlees of afgeleide producten aantreft in de bagage van een passagier, worden deze producten in beslag genomen en vernietigd. Twee keer per maand worden er intensievere controles verricht op Brussels Airport. Het FAVV werkt mee aan die controles en biedt versterking aan de douane.
In 2018 werden er 25 zogenaamde BACON-acties uitgevoerd – ik weet ook niet wie die naam bedacht heeft. Daarbij werd er 483,87 kg vlees en afgeleide producten in beslag genomen. 12 kg van de 17,4 kg geanalyseerd vlees werd als bushmeat gekwalificeerd. Van januari tot augustus werden er 20 BACONacties georganiseerd, waarbij er 678,53 kg vleesproducten in beslag genomen werd. Het is nog niet bekend hoeveel procent daarvan onder de noemer bushmeat valt. Ik wil de acties uitbreiden om te voorkomen dat besmette voedingsmiddelen per boot of per vrachtwagen in het land binnengebracht worden.
Naar aanleiding van de studie vermeld in uw vraag, mevrouw Gijbels, heb ik eerst mijn collega De Croo, die bevoegd is voor de douane, erop attent gemaakt dat het belangrijk is om bijzondere aandacht te besteden aan de versterkte controles op de bagage van passagiers naar aanleiding van de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. Ik heb contact opgenomen met de minister van Leefmilieu opdat haar diensten systematisch zouden deelnemen aan de versterkte controles voor wat het CITESaspect betreft.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, het probleem is misschien niet zo groot, maar, zoals u zelf aangeeft, zijn de bevoegdheden heel sterk versnipperd over tal van diensten die bij de problematiek betrokken zijn, namelijk douane, Voedselveiligheid, Volksgezondheid, Leefmilieu, en dat maakt de zaken er niet gemakkelijker op. Voorts heb ik begrepen dat er begin december een colloquium zal worden georganiseerd, waar de resultaten van de studie zullen worden gepresenteerd.
Hier geldt dan wel het motto "beter laat dan nooit", want die voorstelling komt er ongeveer een jaar na het leveren van de studie. Alleszins kijk ik uit naar de resultaten van de studie en ben ik benieuwd welke gevolgen die zullen hebben voor de aanpak van de problematiek.