Kamerlid
Kruimelpad
De aanwezigheid van lood in kurkuma - mondelinge vraag aan minister De Block
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, in Nederland heeft de Voedsel- en Warenautoriteit, het equivalent van ons FAVV, een onderzoek bevolen naar de aanwezigheid van lood in kurkuma, na een artikel in NRC dat stelde dat in Bangladesh lood wordt toegevoegd om kurkuma geel te kleuren. Tegelijkertijd blijkt het niet evident om de herkomst van kruiden te controleren en zijn ze gemakkelijk onderhevig aan voedselfraude. Het hoeft geen betoog dat lood in ons voedsel uiteraard geen goede zaak is. Ten eerste, komt er Bengaals kurkuma in onze voedselketen terecht? Ten tweede, worden kruiden bij ons gecontroleerd? Zo ja, op welke wijze? Ten derde, bestaan er in het geval van besmetting kanalen waarlangs de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het FAVV informeert? Ten vierde, zal het FAVV proeven uitvoeren om de aanwezigheid van lood in geïmporteerd kurkuma uit te sluiten? Ten vijfde, welke maatregelen kunt u en het FAVV nemen, als de aanwezigheid van lood in de voedselketen wordt vastgesteld?
Minister Denis Ducarme:
Mevrouw Gijbels, volgens de statistieken van de douanediensten werd er tijdens de periode van januari 2018 tot april 2019 3,5 ton kurkuma of kruidenmengsels uit Bangladesh ingevoerd. Kruiden worden in België net zoals in Nederland wel degelijk gecontroleerd. Zo voorziet het FAVV jaarlijks in monsternames om de aanwezigheid van mycotoxines in specerijen te controleren. Het agentschap wijst er mij evenwel op dat er vandaag geen specifieke norm bestaat voor lood in specerijen. Wat de invoer uit derde landen betreft, bepaalt de bestaande Europese wetgeving dat in geval van terugkerende problemen de invoer uit derde landen aan versterkte controlemaatregelen kan worden onderworpen. Het agentschap zegt mij dat dit momenteel nog niet het geval is. Indien een risico voor de Volksgezondheid wordt vastgesteld bij analyses uitgevoerd door het FAVV of door een operator in het kader van zijn controlesysteem, zal het FAVV onmiddellijk de nodige maatregelen nemen om te verhinderen dat het product nog kan worden geconsumeerd. Momenteel loopt er ook een gezamenlijke actie van het FAVV en de FOD Economie met betrekking tot fraude met specerijen.
Tussen de Europese lidstaten is een efficiënte uitwisseling van informatie mogelijk door gebruik van het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Elke lidstaat is verplicht om de andere lidstaten via dat systeem te informeren, indien een product op de markt van een andere lidstaat aanwezig is dat een risico kan inhouden voor de volksgezondheid. Het specifieke RASFF-bericht over het hoog gehalte aan chroom gecombineerd met lood in kurkuma in poedervorm afkomstig uit India, werd ook besproken op de jongste vergadering van de Europese expertgroep inzake industriële contaminanten en milieucontaminanten op 3 juni 2019. Ik heb aan het FAVV gevraagd om na te gaan of bijkomende acties nodig zijn. De Commissie was immers van mening dat het veeleer een probleem van fraude was. Een Europese aanpak is aan te bevelen.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord. Ik denk inderdaad dat wij hiervoor aandachtig moeten zijn en dat een Europese aanpak de juiste aanpak is. Zoals ik eerder bij andere kwesties aanhaalde, is een goede communicatie tussen de verschillende lidstaten erg belangrijk.