Kamerlid
Kruimelpad
De covid-tests - mondelinge vragen aan ministers De Block en De Backer
- De COVID-tests (55005159C)
- De COVID-tests (55005160C)
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de voorzitter, ik heb maar één vraag ingediend. Het is dezelfde vraag voor beide ministers. Ik hoop dan ook dat ze zal worden beantwoord en zal daarvoor naar de schriftelijk ingediende vraag verwijzen. Tegelijkertijd betekent dat niet dat alle andere vragen van mij zijn beantwoord. Ik hoop dus dat ik op alle vragen van vorige week die nog niet zijn beantwoord, snel een schriftelijk antwoord krijg.
Er zijn verschillende manieren om COVID-19 vast te stellen met name via PCR test, antigentest of CT-scan. Het aantal tests wordt geregistreerd door Sciensano, maar uit de tabellen kan niet worden opgemaakt om welke tests het gaat, er wordt met andere woorden geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende testmethodes.
Wordt de manier van testen geregistreerd? Kunnen de data worden opgesplitst per testmethode, ook retroactief? Worden de positieve resultaten geregistreerd op patiëntenniveau of op testniveau? Zou het kunnen dat er dubbele of zelfs driedubbele registraties zijn voor eenzelfde patiënt? Verder, kan het volgende worden opgesplitst in de dataregistratie:het aantal tests voor mensen voor wie hospitalisatie nodig is met luchtwegsymptomen (testindicatie 1 volgens Sciensano); het aantal tests voor zorgverstrekkers met symptomen (testindicatie 2) en het aantal tests in residentiële collectiviteit (testindicatie 3)
Minister Maggie De Block:
Ik ga verder met de andere vragen. Mevrouw Gijbels, post-mortemonderzoek zou mogelijk zijn. Het zou ons meer epidemiologische gegevens kunnen verschaffen. Twee bedenkingen ter zake. Ten eerste, wij maken een keuze: als er meer testen mogelijk zijn, gebruiken wij die om levende mensen te testen. Ten tweede, een post-mortemonderzoek kan niet ten laste worden genomen door het RIZIV. Dat is voor testen bij levende mensen wel het geval. Als iemand overleden is, valt de test niet meer ten laste van de verzekering. De test zou in dat geval door de familie betaald moeten worden.
Dokter Devos en de BVAS hebben een persbericht over de onbeschikbare geneesmiddelen gepubliceerd. Wat de anticonceptie betreft, stuurt de arts het voorschrift rechtstreeks naar de apotheker voor een verlenging, eventueel na een telefonisch consult, of kan er gebruikgemaakt worden van de RID-code.
Er waren vragen over hydroxychloroquine en chloroquinefosfaat van mevrouw Sneppe, mevrouw Depoorter en mevrouw Dock. Momenteel gaat het alleen om offlabel gebruik. De voorkeur moet worden gegeven aan het includeren van patiënten in klinische studies. Als dat niet mogelijk is, dan kunnen die middelen toch worden voorgeschreven in het kader van offlabel gebruik. Daarvoor volgen er regelmatig updates van de guidance.
....
De epidemiologische studie zal morgen van start gaan en tot september duren. Per prospectieve cohorte zullen de seroprevalentie en de seroconversie van het virus bij alle gezondheidswerkers in de ziekenhuizen opgevolgd worden. Er werden ad random zestien ziekenhuizen en vijftig gezondheidswerkers geselecteerd. De studie zal aanvatten met een eerste meting tussen 22 en 26 april, naargelang het aantal beschikbare tests. De eerste resultaten zullen op 6 mei bekend zijn. Ik zal u de lange uitleg over de studie van Sciensano aangaande de immunovirologie schriftelijk bezorgen, want daarvoor heb ik nu te weinig tijd.
Mevrouw Sneppe, u had vorige week een vraag over een studie rond bloedgroepen. Ik heb de schriftelijke uitleg daarover ter beschikking van het verslag. Wij kunnen die ook opsturen. Er is maar één studie daarvoor gebruikt. Verder werd daar niets over gevonden. Wat betreft kinesitherapie voor mensen met een handicap of mensen die recentelijk een ingreep ondergaan hebben, mevrouw Tillieux, mijnheer De Caluwé, wordt er totaal geen onderscheid gemaakt tussen de zieken. Dat is zowel het geval in onze ziekenhuizen als voor de thuiszorg.
Er wordt geen onderscheid gemaakt voor patiënten met een handicap. Kinesisten die symptomen vertonen moeten zich, net als artsen, isoleren en collega's vragen de zorg voor hun patiënten over te nemen. Voor patiënten met COVID-19 wordt geadviseerd de situatie te bespreken met de arts en nietdringende zorg uit te stellen, voor zover hun gezondheidstoestand daardoor niet verslechtert.
Als urgent beschouwt de Federale Raad voor de Kinesitherapie de zorg voor mucoviscidosepatiënten, patiënten in een acute postoperatieve fase, patiënten met neurologische aandoeningen, personen die chemotherapie krijgen en patiënten die palliatieve zorg krijgen. De kinesisten zullen deze beslissing opnieuw bekijken wanneer de lockdown voortduurt. Als de zorg noodzakelijk is, zal men bij voorkeur werken met telefonische of audiovisuele consulten.
Het RIZIV betaalt telefonische consulten in de eerstelijnszorg terug. Over de terugbetaling van de tests heeft de heer De Backer, tot wiens bevoegdheid dit behoort, al geantwoord. In bepaalde gevallen werd geestelijke gezondheidszorg in de psychiatrische ziekenhuizen onterecht uitgesteld. Die ten onrechte uitgestelde zorg wordt eerlang alsnog verstrekt. De RMG heeft gisteren een advies uitgebracht: alle nieuwe patiënten die opgenomen worden zullen worden getest.
We leggen de laatste hand aan een nieuwe levering van chirurgische maskers aan de psychiatrische ziekenhuizen. Het materiaal wordt verdeeld volgens de door de RMG goedgekeurde verdeelsleutel.
....
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer en mevrouw de minister, ik kom even terug op het antwoord dat u hebt gegeven op de vraag die ik vorige keer heb gesteld over het post-mortemonderzoek. In een artikel in De Standaard van een tijd geleden hebt u zelf aangegeven dat u het heel belangrijk vindt dat de juiste doodsoorzaak, ook in andere situaties, wordt achterhaald en dat het RIZIV een autopsie inderdaad kan terugbetalen. Het gaat in dit geval niet over een autopsie, maar misschien kan daar wel een mouw aan worden gepast, omdat het nu belangrijk is dat wij zoveel mogelijk leren, vooral over de uitbraken in de zorginstellingen.
Op de vraag die ik vandaag heb gesteld, heb ik helaas geen antwoord gekregen. Zij gaat over het aantal van de verschillende tests die worden gedaan omdat er op de website van Sciensano geen onderscheid wordt gemaakt tussen het aantal PCR-tests en antigentests en de CT-scans die worden genomen in deze context. Mijnheer de minister, u zegt dat er geen duidelijk beeld is van het aantal antigentesten dat wordt gebruikt…
De voorzitter:
Mevrouw Gijbels, u moet besluiten..
Frieda Gijbels (N-VA):
Ja, maar ik wil nog even terugkomen op de antigentest. Ik vind het wel apart dat daarover geen gegevens zijn. Dit is immers een test die wordt terugbetaald door het RIZIV en het moet toch heel gemakkelijk te achterhalen zijn hoe vaak die wordt gebruikt. De gemeenschap heeft recht op transparantie wat dat betreft.
....
Het incident is gesloten.
Het volledig verslag is terug te vinden via https://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/55/ic152.pdf