Kamerlid
Kruimelpad
Het antibioticagebruik bij dieren - mondelinge vraag aan minister Ducarme
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, antibioticaresistente bacteriën zijn een groot probleem binnen onze gezondheidszorg. In dat opzicht zijn er binnen de gezondheidszorg richtlijnen uitgevaardigd om het antibioticagebruik zoveel mogelijk te beperken en antibiotica enkel gericht en weloverwogen in te zetten. Het antibioticagebruik in de veeteelt is echter ook een bron van antibioticaresistentie bij bacteriën die menselijke infecties veroorzaken. In dat opzicht is het ook in de veeteelt belangrijk om antibiotica gericht en weloverwogen in te zetten en preventief gebruik terug te dringen.
Het is immers net het preventieve gebruik, dat de resistentievorming bij bacteriën in de hand werkt. In dat opzicht is de structuur AMCRA opgericht, om het antibioticagebruik bij dieren te monitoren en terug te dringen. Hierbij werden een aantal doelstellingen vooropgesteld: - 50% minder antibioticagebruik tegen 2020 - 75% minder gebruik van de meest kritisch belangrijke antibiotica tegen 2020 - 50% minder gebruik van met antibiotica gemediceerde voeders tegen 2017 Omdat we ondertussen 2020 zijn, vraag ik me af: - Of de drie doelstellingen ondertussen bereikt zijn?
Indien nee, welke nog niet en welke weg valt er nog af te leggen? Tegen wanneer moeten de doelstellingen ten laatste worden bereikt en welke middelen worden daarvoor ingezet? - Hoe ons land het doet tegenover de andere EU landen? Welke en hoeveel landen doen het beter dan wij? - Of ons land eisen stelt ten opzichte van het antibioticagebruik van vlees dat in ons land wordt geïmporteerd en dat dus op ons bord belandt. Indien ja, welke eisen zijn dat dan en gelden die voor alle landen? Indien nee, waarom niet?
Minister Denis Ducarme:
Mevrouw Gijbels, drie doelstellingen werden vooropgesteld door AMCRA, het expertisecentrum voor AntiMicrobial Consumption and Resistance in Animals, voor eind 2020 ten opzichte van 2011. Twee van deze doelstellingen werden al behaald in 2018. Het gebruik van de kritisch belangrijke antibiotica werd met meer dan 79 % verminderd. De initiële doelstelling was een vermindering met 75 %. De tweede doelstelling die werd bereikt, is een vermindering met bijna 70 % van het gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders. De doelstelling was initieel een vermindering met 50 %
De derde doelstelling die tegen het einde van het jaar moet worden bereikt, gaat over de vermindering van het totaal gebruik van antibiotica. Volgens de laatst beschikbare cijfers van 2018 zitten we aan een vermindering met 35,4 %. Deze vermindering is natuurlijk positief, maar wij moeten onze inspanningen voortzetten om de initiële doelstelling te bereiken: een vermindering met 50 % over een periode van 10 jaar. Ik vestig evenwel uw aandacht op het feit dat de resultaten voor 2019 niet gekend zullen zijn vóór juni 2020. Wat ook het uiteindelijke resultaat zal zijn, wij zullen nog verder moeten gaan.
De bevoegde federale administraties hebben dus al een nieuw nationaal actieplan opgesteld tegen antimicrobiële resistentie. Dit plan dekt de periode 2020-2024. Het voorziet in nieuwe operationele doelstellingen en een reeks bijkomende acties op het vlak van volksgezondheid, landbouw en leefmilieu. De gegevens over de verkoop van antibiotica worden verzameld door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Hierover kan de minister van Volksgezondheid meer toelichting geven.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, ik dank u voor de uitleg, maar u hebt enkele vragen niet beantwoord. U hebt wel aangegeven welke doelstellingen bereikt zijn, maar niet hoe ons land het doet ten opzichte van de andere EU-landen. Welke landen doen het beter dan wij? Hoe moeten wij ons vergelijken met de andere EUlanden? Worden er ook eisen gesteld met betrekking tot het antibioticagebruik bij de productie van vlees dat in ons land geïmporteerd wordt? Op die vragen hebt u geen antwoord gegeven, maar misschien kunt u dat schriftelijk doen?
Minister Denis Ducarme:
Dat is geen probleem.
Frieda Gijbels (N-VA):
De algemene conclusie is dat wij moeten blijven streven naar een verdere verlaging van het antibioticagebruik. Men kan het in tijden van corona misschien vergeten, maar we leveren ook constant een gevecht tegen bacteriën die resistent worden voor antibiotica. Die kunnen immers ook voor mensen serieuze gevolgen hebben.
Nu wordt het systeem One Health op poten gezet om dat goed op te volgen. Het is belangrijk dat er continu inspanningen geleverd worden om het antibioticagebruik te verlagen. Het Kenniscentrum heeft daarover in april 2019 een rapport uitgebracht en zij zagen daarin een rol weggelegd voor de dierenartsen. Zij moeten de veehouders begeleiden bij een gerichter gebruik van antibiotica en op die manier zou men een verlaging kunnen bewerkstelligen.
Het incident is gesloten.