Kamerlid
Kruimelpad
Het hergebruik van mondmaskers - mondelinge vraag aan minister De Backer
Minister Philippe De Backer:
Mijnheer de voorzitter, het is voor mij wel nuttig als ik om 16.30 uur kan vertrekken. Ik wil het Parlement bedanken voor de flexibiliteit. Voor zowel collega-minister De Block als voor mijzelf was de aanwezigheid gisteren onmogelijk, omdat er last minute enkele bijkomende vergaderingen waren gepland, onder andere om de Nationale Veiligheidsraad van vanmiddag voor te bereiden. Ik ben altijd beschikbaar voor het Parlement. Aangezien ik zelf parlementslid ben geweest, weet ik hoe het eraan toegaat. Als ik naar het Parlement kan komen, dan doe ik dat graag. Gisteren was dat voor ons beiden echter onmogelijk. Ik zal vandaag zo goed mogelijk op de vragen antwoorden. Als de vergadering eventueel een halfuurtje uitloopt, dan vormt dat geen probleem.
De voorzitter:
Bedankt, mijnheer de minister. Dat staat me toe om mijn oorspronkelijke vergadermethode te handhaven. We zien vervolgens wel hoe de vergadering verloopt. Collega's, in afspraak met het kabinet hebben wij de vragen ingedeeld in zeven thema's, in verband waarmee achtereenvolgens de vragen gesteld zullen worden, de minister de antwoorden geeft en vervolgens replieken volgen. Op die manier vermijden wij dat er eerst gedurende anderhalf uur vragen worden gesteld en dat alle thema's op een hoopje worden gegooid. De volgende thema's zullen we achtereenvolgens behandelen: de woon-zorgcentra (les maisons de repos), de testing (le testing), de laboratoria (les laboratoires), de tracing (le tracing), het materiaal (le matériel), de maskers (les masques) en de geneesmiddelen (les médicaments).
....
Frieda Gijbels (N-VA):
Onze fractie had begrepen dat het een actuadebat was, en ik heb in die zin een extra vraag voorbereid. Ik weet niet in hoeverre daar nog ruimte voor is?
De voorzitter:
Over de woonzorgcentra, bedoelt u? Nu willen wij eigenlijk overgaan tot het thema testing.
Frieda Gijbels (N-VA):
Ik heb één redelijk dringende vraag, naar aanleiding van een bericht in de media.
De voorzitter:
Oké, 30 seconden dan. Als iemand nog snel een vraag over de woonzorgcentra wil stellen die nog niet beantwoord is, kan dat nu.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, mijn vraag is heel kort. Vanochtend verscheen in de media een bericht van een geriater die vroeg of niet op een of andere manier bezoek toegelaten kon worden, in welomschreven omstandigheden, zodat in de woonzorgcentra en andere zorginstellingen bezoek mogelijk is als bepaalde maatregelen worden nageleefd.
....
De voorzitter:
De verbinding is onderbroken, mevrouw Depoorter.
Frieda Gijbels (N-VA):
Kan ik meteen daarop inpikken, mijnheer de voorzitter? Mijnheer de minister, ik begin met een vraag over de testcapaciteit. U hebt vorige week in de plenaire vergadering de experten opgeroepen om de testcriteria breder te interpreteren, maar dat was blijkbaar niet op voorhand afgesproken. Is er daarover op voorhand overleg geweest? Zo ja, op welke momenten? Welke reden geven zij op om niet breder te testen? Wat is het advies van de experten voor de lange termijn? Zal daar op een gegeven moment verandering in komen? Hoe ziet de tijdslijn eruit?
Dan heb ik nog een vraag over de CT-scans. Wat is het aandeel van de diagnoses die via CT-scan worden gesteld? Wordt dat op patiëntenniveau geregistreerd of is dat per test? Zou het dus kunnen dat er dubbele registraties zijn, zowel van de PCR als van de CTscan, als het over een en dezelfde patiënt gaat? Gelden voor de CTscans ook dezelfde testcriteria? Moeten patiënten, met andere woorden, aan dezelfde criteria voldoen om in aanmerking te komen voor een diagnose op basis van een CT-scan?
Ten slotte, uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de PCR-testing van een staal dat uit de neus of de keel komt vooral betrouwbaar is in de eerste tijd na een besmetting. Na verloop van tijd vermindert de virale load en worden de symptomen (…) duidelijker worden, wat een uiting is van de immuunreactie die een beetje op hol slaat. Wat is uw idee daarover? Denkt u dat de PCR-testing dan ook beter wordt ingezet bij patiënten die beginnende symptomen hebben en niet bij patiënten die gehospitaliseerd worden? Zou het bij die patiënten misschien veeleer aangewezen zijn om met een CT-scan te werken?
....
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, ik ben net als mevrouw Depoorter heel verbaasd om te horen dat het aan de artsen is om te bepalen of iemand getest kan worden of niet. De testcriteria zijn nog niet veranderd, toch niet op de website van Sciensano. Ik begrijp niet goed wat u bedoelt.
Het zou wel goed zijn als dat zo zou zijn. Ik heb ook nog niet gehoord welke redenen de experts geven om het testbeleid niet te wijzigen en dus niet verder uit te breiden, tenzij de testcriteria ondertussen toch gewijzigd zijn. Dan zou dit best ook op de website van Sciensano worden vermeld.
Verder vind ik het jammer dat ik niets heb gehoord over het testen met CT-scans in de cijfers van de positieve diagnoses. Dat lijkt mij wel belangrijk. Het is mij niet duidelijk of deze cijfers wel bij Sciensano terechtkomen. Volgens de documenten die ik op het internet vind wel, maar het zou ook om dubbele testing kunnen gaan. Iemand kan met een CT-scan positief testen en vervolgens ook met een PCR-test. Ik heb u ook niets horen zeggen over de fase van de besmetting en de toepasbaarheid van PCR daarin. Is het zo dat de PCR-testing best anders zouden worden ingezet dan nu het geval is?
....
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, de vraag die ik doorgegeven heb, zou moeten verhuizen, maar ik weet niet in hoeverre dat dat al is gebeurd. Het gaat inderdaad over het traceren en isoleren van contacten. Daar wordt voorlopig eigenlijk niet veel rond gedaan.
Er worden geen beperkingen opgelegd aan personen die in contact zijn gekomen met of die zelfs wonen bij COVIDpositieve patiënten. Ook zorgverstrekkers die wonen bij een positieve patiënt, mogen gewoon gaan werken, mits zij een chirurgisch masker dragen. Zij moeten ook niet worden getest. Ik heb hierover enkele vragen, mijnheer de minister. Zal dat principe worden aangehouden of zal het in een verder stadium worden aangepast?
Indien het zal worden aangepast, wat is dan de tijdlijn van dat plan? Het is eigenlijk al lang bekend, sinds het begin van de epidemie in Duitsland, dat symptoomloze dragers van het virus besmettelijk kunnen zijn. Lijkt het dan niet zinvol om in een poging om de epidemie in te dijken, ook huisgenoten te isoleren of om die mensen alleszins te adviseren om steeds een mondmasker te dragen wanneer zij het huis verlaten?
....
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de voorzitter, mijn vraag ging echt over de contactisolatie van zij die wonen bij of contact hebben gehad met besmette personen. Ik zal mijn vraag opnieuw stellen aan minister De Block.
....
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, mijn collega haalde daarnet de decontaminatie van de FFP2-mondmaskers al even aan. Deze zijn het meest schaars. Enerzijds willen we wel een eigen productie opstarten, maar dat zal nog niet meteen voor morgen zijn. In dat opzicht zijn er initiatieven om de FFP2-maskers te gaan decontamineren. Niet enkel het coronavirus moet daarbij worden verwijderd of sterk worden verminderd, maar ook andere potentiële pathologieën.
Natuurlijk is het na de decontaminatie ook belangrijk dat de pasvorm en de filtratie behouden blijven. Idealiter zou er een methode moeten worden ontwikkeld om grote volumes mondmaskers te decontamineren. In die zin heb ik signalen ontvangen van mensen die daarmee bezig zijn. Zij wachten op richtlijnen die de graad van decontaminatie bepalen, evenals de filtercapaciteit en de pasvorm. Zij willen richtlijnen waarop ze zich kunnen enten om kwaliteitsvolle materialen te kunnen afleveren. Anderzijds vraag ik mij af of de overheid hier zelf ook een opdracht heeft gegeven om de mogelijkheden van decontaminatie van maskers te onderzoeken.
Hebt u contact opgenomen met de industrie, die al snel zelf aangaf om hierin mee te willen denken en meewerken? Denkt u dat we binnen afzienbare tijd de mogelijkheid hebben om hoogbeschermende FFP2-maskers te gaan decontamineren en hergebruiken?
Het incident is gesloten.
Het volledig verslag is terug te vinden via https://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/55/ic147.pdf