Kamerlid
Kruimelpad
Het ontoereikende gebruik van coronatests - actuele vraag aan minister De Backer
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, België is zwaar getroffen door het coronavirus. De meest eerlijke vergelijking is om de cijfers van oversterfte te vergelijken tussen de verschillende landen. Deze bevestigen dat wij bij de top zitten, en dat ondanks de lockdownmaatregelen. De piek van de crisis ligt achter ons, maar dat wil niet zeggen dat onze aandacht mag verslappen. Wij moeten alert blijven, want een tweede piek, met een tweede lockdown, moeten wij te allen prijze vermijden. Wij weten dat de sleutel tot succes ligt in veel testen, zodat besmette personen kunnen geïdentificeerd worden, hun contacten kunnen gewaarschuwd worden en zij in afzondering kunnen geplaatst worden.
Wij horen reeds weken in de commissie zeggen dat wij een enorme testcapaciteit hebben. Wij kunnen 25.000 tests per dag aan en wij kunnen zelfs tot 45.000 tests per dag gaan indien nodig. Als wij echter naar de cijfers kijken, blijkt dat wij sinds 4 mei, toen de testcriteria werden verbreed, gemiddeld 13.000 tests per dag halen, een derde van de maximale capaciteit. De laatste week is het aantal tests zelfs gedaald onder 10.000 tests per dag.
Ten eerste, hoe komt het dat het aantal tests zo laag ligt? Ten tweede, waarom wordt de teststrategie niet aangepast, vermits de capaciteit er wel is? De leidend expert, professor André, geeft ook aan dat er breder getest moet worden. Tijdig testen is volgens ons ook mensen zonder symptomen testen en mensen testen voor ze symptomen krijgen. Ze spelen namelijk een belangrijke rol in de verspreiding van het virus. Waarom wordt er bijvoorbeeld ook niet structureel getest in de essentiële sectoren? Ten derde, eveneens volgens professor André werkt het nationaal testplatform, met industriële labo's, te traag om aan contacttracing te doen. Waarom wordt de capaciteit van de ziekenhuislabo's niet benut? Deze staan reeds lang klaar met tests. Waarom worden de wissers voorbehouden voor het nationaal testplatform en gaan ze niet naar de ziekenhuislabo's? Ten slotte, wat gaat u ondernemen om het aantal tests te verhogen?
Minister Philippe De Backer:
Mijnheer de voorzitter, mevrouw Gijbels, ik wil eerst een aantal cijfers geven. Testen is enorm belangrijk en ik ben er zelf van overtuigd dat wij moeten testen, testen, testen. Dat doen wij dan ook. Wij hebben in België al meer dan 800.000 testen uitgevoerd. Het centraal platform heeft daarvan ruim een half miljoen voor zijn rekening genomen. Dat zijn duizenden testen die anders niet waren gebeurd. Daarmee staan wij op de zevende plaats in de wereld van het aantal geteste personen per 1.000 inwoners.
Ik denk dat wij op dat vlak echt wel goede cijfers en goede statistieken kunnen voorleggen. Tot op vandaag blijven wij mensen testen. Gisteren nog werden 14.000 testen uitgevoerd voor het identificeren van ongeveer 250 tot 300 positieve patiënten per dag. U weet dat ik al lang pleitbezorger ben van een uitbreiding van de testcriteria. Dat is twee of drie keer gebeurd tijdens deze crisis, bijvoorbeeld toen ik heb voorgesteld om alle rusthuizen en collectiviteiten op regionaal niveau te testen. Dat is in een drietal weken volledig gebeurd.
U weet ook dat de expertencommissies RAG en RMG moeten zorgen voor de wetenschappelijke onderbouwing die nodig is om de teststrategie te bepalen. Zomaar testen om te testen heeft geen zin. Men moet testen om zo snel mogelijk positieve mensen te identificeren en de mensen die met hen in contact zijn geweest zo snel mogelijk op te sporen. Als het over de strategie inzake de PCR-testen gaat, dan pleit ik ervoor om in de eerste plaats het zorgpersoneel meer te testen en ervoor te zorgen dat mensen in de zorg en in de eerste lijn die in contact zijn geweest met COVID-19-patiënten snel kunnen worden opgespoord.
Verder moeten wij op basis van de symptomatische patiënten via de huisarts snel een resultaat kunnen krijgen via de klinische labo's. Wij gebruiken die capaciteit ten volle. Dan is er de contactopsporing die door de regio's wordt georganiseerd en in tweede instantie ook het testen van asymptomatische mensen die in contact zijn gekomen met patiënten, via het centraal platform of via de klinische labo's. Ten derde, ook in collectiviteiten moet er getest worden. Daar heb ik een heel duidelijke oproep gericht aan de regio's. Er moeten duidelijke protocollen zijn wat er moet gebeuren als er in rusthuizen, scholen, bedrijven of woongelegenheden een positieve case wordt vastgesteld.
Mijn optie is duidelijk: test dan meteen iedereen, de capaciteit is er. Ik heb dan ook gevraagd dat er morgen op de Interministeriële Conferentie een duidelijk standpunt wordt ingenomen door de RAG en de RMG in samenspraak met de ministers om voor eens en voor altijd die uitgebreide testcapaciteit vast te leggen.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, wij moeten inderdaad ook offensief te werk gaan door nieuwe haarden in de kiem te smoren. Daarvan moeten we nu werk maken. Ik ben blij te horen dat u daar ook achter staat, dat had ik eerder al begrepen. Wat ik vreemd vind is waarom het dan zo lang duurt, mijnheer de minister als zowel u, als de experts het eens zijn en de testcapaciteit om meer te testen beschikbaar is.
Eerder heb ik al gevraagd naar de exacte samenstelling of eventueel rapporten van de RAG, maar tot nu toe heb ik daarop nog geen antwoord gekregen. Hoe sneller wij besmette mensen kunnen isoleren, des te minder kans op verdere verspreiding en minder kans op een tweede golf. Dat is de enige manier om een tweede lockdown te vermijden.
Hoe sneller het ervan komt, hoe beter. Sinds het begin van de coronacrisis hebben wij het virus achternagehold. We moeten vanaf nu zorgen dat wij het voor blijven. Dat kunnen we alleen doen door massaal te testen. De capaciteit is daartoe aanwezig. We testen nu beter iemand te veel dan te weinig.
Het incident is gesloten.