Ondermaatse controle
De Pano-reportage legde bloot dat het met de controle op de uitoefening van het medisch beroep droevig is gesteld. Zo bleek dat verscheidene beroepsgroepen die geen of beperkte medische bevoegdheden hebben, zoals schoonheidsspecialisten en verplegend personeel, geneesmiddelen toedienen onder het mom van cosmetische ingrepen.
Naam en adres volstaan
Maar hoe geraken zij aan die middelen? Kamerlid Frieda Gijbels besloot het zelf uit te testen: “Het is toch bizar dat niet-medische profielen blijkbaar zo gemakkelijk toegang krijgen tot voorschriftplichtige middelen zoals botox. Ik besloot daarom na te gaan of ik dat zelf eventueel kon bestellen. En het blijkt zeer gemakkelijk te gaan. Alles wat ik moest doen was naam en adres op een Oekraïense website ingeven, meer was er niet aan.”
Risico voor de gezondheid
Voor alle duidelijkheid: het is ronduit illegaal om op deze manier voorschriftplichtige geneesmiddelen online aan te schaffen. Bovendien is dat zonder risico, getuigt Kamerlid Kathleen Depoorter: “Door die illegaliteit is er geen zekerheid over de kwaliteit of samenstelling van het product. Dat brengt uiteraard gevaren met zich mee voor de cliënt: hij of zij is zich niet bewust van mogelijke gezondheidsrisico’s zoals vergiftiging of blijvend letsel.”
Waakzaamheid geboden
Voldoende reden om meer aandacht te geven aan dit soort praktijken, menen beide volksvertegenwoordigers. Het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) moet hier zijn rol spelen, vinden ze. “Ik ben blij dat de provinciale geneeskundige commissies en het parket al actie hebben ondernomen om op te treden tegen etablissementen die in overtreding zijn. De nodige waakzaamheid blijft geboden: het is niet omdat er nu wordt opgetreden, dat daarmee een structureel probleem van de baan is”, besluit Gijbels.