Kamerlid
Kruimelpad
Met verboden pesticiden behandelde geïmporteerde landbouwproducten - mondelinge vraag aan minister Ducarme
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, mijn tweede vraag gaat over het gebruik van pesticiden. Binnen de EU zijn veel pesticiden verboden, maar die regels gelden niet voor de hele wereld. Zo zouden bijvoorbeeld 149 van de 504 in Brazilië gebruikte pesticidenbestanddelen verboden zijn in de EU. Brazilië exporteert echter jaarlijks voor 587 miljoen euro aan voedsel naar ons land. De ngo Corporate Europe Observatory waarschuwt voor kankerverwekkende en reproductietoxische bestanddelen die via de import van landbouwproducten uit landen buiten de EU op onze markt geraken. De EU onderneemt wel moeizaam bevochten pogingen om strengere eisen op te leggen aan geïmporteerde landbouwproducten, maar ondertussen moeten onze eigen landbouwbedrijven continu inspanningen leveren om aan de strenge Europese regels te voldoen
Mijnheer de minister, ten eerste, welke inspanningen doet ons land precies om te achterhalen welke producten er gebruikt werden bij de teelt van de gewassen die op ons bord belanden? Ten tweede, internationale handelsverdragen reglementeren ook de herkomst en de behandeling van de landbouwproducten. Hoe zijn de controle en de import geregeld voor landbouwproducten die behandeld werden met bij ons verboden pesticiden? Ten derde, hoe staat het met de import van landbouwproducten die buiten de verdragen vallen? Op welke manier kan ons land de kwaliteit van die producten controleren?
Tot slot, wat is uw mening over de Europese richtlijnen? Vindt u dat ze ook moeten gelden voor producten die hier vanuit andere landen op de markt worden gebracht? Zult u uw Europese collega's aansporen om hierop streng toe te zien en te bestraffen als dat nodig is?
Minister Denis Ducarme:
Mevrouw de voorzitter, mevrouw Gijbels, de maximale residulimieten (MRL) van pesticiden die toegestaan zijn in levensmiddelen, zijn wettelijk vastgelegd in een Europese verordening. Zij zijn van toepassing op de levensmiddelen die op de Belgische markt worden gebracht, ongeacht of zij afkomstig zijn uit de EU dan wel geïmporteerd werden uit derde landen, dus van buiten de EU. Bovendien laat de verordening de lidstaten niet toe het op de markt brengen te verbieden van levensmiddelen die conform de MRL van de EU zijn. Het FAVV meldt mij dat het in 2018 4.220 monsters geanalyseerd heeft van levensmiddelen en diervoeders; 97,7 % van die monsters was conform de MRL.
U moet ook weten dat verordening 1107/2009 bijkomende criteria oplegt voor de goedkeuring van het gebruik van actieve stoffen van gewasbeschermingsmiddelen in de EU. Dat betekent concreet dat een stof niet goedgekeurd kan worden voor gebruik in de EU als die kankerverwekkend is of als dusdanig beschouwd wordt, of mutageen is voor de mens, reprotoxisch is voor de mens of hormoonverstorende eigenschappen heeft die schadelijk kunnen zijn voor de mens. Als na een nieuwe evaluatie van de risico's het gebruik van een stof verboden is in de EU, om redenen die onder meer verband houden met de bescherming van de gezondheid van de consument, worden de MRL vervolgens verlaagd tot de minimale limieten in toepassing van het criterium van de bepaalbaarheid.
De levensmiddelen geïmporteerd uit landen waar het gebruik van deze risicovolle stoffen nog steeds is toegestaan, worden natuurlijk van de Europese markt uitgesloten. In naam van België heb ik Europa er altijd toe aangespoord de bescherming van de consument te versterken tegen mutagene, kankerverwekkende en reprotoxische stoffen en hormoonverstoorders. Ik zal in dezen een sterke lijn aanhouden.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, ik denk dat we er alles aan moeten doen om te vermijden dat we strenger zijn voor onze eigen producenten dan voor de producenten die voedsel in ons land importeren. Ik denk dat de coronacrisis laat zien dat mensen nog altijd vertrouwen op onze eigen producten.
Er wordt heel veel bij de boer zelf gekocht. Ik hoop dat we dit kunnen behouden, dat we hen kunnen ondersteunen en dat we het hun ook niet moeilijker maken door goedkoper voedsel te importeren uit landen die minder streng met de productievoorwaarden moeten omgaan.
Het incident is gesloten.