Kamerlid
Kruimelpad
Telemonitoring covidpatiënten - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie Gezondheid 25 januari 2022:
05.02 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, begin 2021 werd een project opgestart om covidpatiënten thuis op te volgen via telemonitoring. Dit project zal in 2022 worden verlengd. Negentien ziekenhuizen of groeperingen van zorgverleners nemen deel en sloten reeds een RIZIV-overeenkomst af. Mijnheer de minister, welke winst werd er geboekt met betrekking tot de ziekenhuisbezetting en de zorgcapaciteit via teleconsultatie? Welke financiële winst werd eventueel geboekt? Hoe staat u tegenover het gebruik van teleconsultatie bij covidpatiënten? Is het uw intentie om dit uit te breiden naar andere pathologieën? Welke? Welke voordelen heeft dat? Kunt u een overzicht geven van het aantal patiënten dat werd geïncludeerd in de projecten die werden opgestart? Voorziet u binnen het project een uitbreiding naar andere zorgverstrekkers zoals kinesitherapeuten? Denkt u dat kinesitherapeuten ook een rol in dit project kunnen spelen, specifiek bij de opvolging van covidpatiënten via telemonitoring?
05.03 Minister Frank Vandenbroucke:
Telemonitoring van thuisblijvende covidpatiënten en van patiënten na hun ontslag uit het ziekenhuis is heel belangrijk. Het aantal inclusies in de verschillende projecten bedroeg eind november 937 patiënten. Ik kan u de gedetailleerde tabel en een overzicht van het aantal inclusies per maand bezorgen. Bij wijze van indicatie kan ik meegeven dat het voor het UZA om 307 geïncludeerde patiënten ging en voor CovidCare@Home om 304 inclusies verspreid over 13 ziekenhuizen. Het Ziekenhuis Oost-Limburg telde 107 inclusies en Mederi in Aalst had er 79. We zagen het hoogste aantal patiënten in april met 230 en in mei met 244 patiënten. Het pilootproject eindigde normaal gezien eind december 2021, maar het Verzekeringscomité van het RIZIV besliste tot een verlenging met zes maanden. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg werkt aan een evaluatie. Dit rapport zal ook gegevens met betrekking tot de gezondheidseconomische winst bevatten, evenals een analyse van de rol van alle betrokken zorgverleners bij de uitvoering van de telemonitoring van covidpatienten. Er is momenteel geen uitbreiding voorzien naar andere zorgverstrekkers binnen het huidige project. De rol van de kinesist bij de telemonitoring van covidpatiënten in de acute fase van het ziekteverloop is op die manier nog niet duidelijk. Het KCE-evaluatierapport zal samen met het KCE-rapport Evaluatie van hartmonitoring op afstand, zijnde rapport nr. 445A, richtinggevend zijn voor de manier waarop en voor welke pathologie de telemonitoring in ons gezondheidssysteem verder kan worden geïmplementeerd. Bij de uitwerking zullen de plaats in het zorgproces, de voor- en nadelen voor de patiënt en de zorgverlener en de gezondheidseconomische winst zeker in beschouwing worden genomen. Naast het pilootproject van het RIZIV werden er ook gelijkaardige projecten door zorgverleners opgestart. De projecten die deelnemen aan het pilootproject van het RIZIV moeten voldoen aan verschillende vereisten inzake inclusiecriteria, gebruikte apparatuur, continuïteit van zorgen, telemonitoringteams en verschillende rollen van de zorgverleners, waarbij toch nog voldoende vrijheid van uitvoering voor de verschillende initiatieven wordt behouden. Door de verlenging van de overeenkomsten zullen de bestaande initiatieven op dezelfde manier worden voortgezet in de eerste zes maanden van 2022. Ten slotte, in antwoord op de vierde vraag van mevrouw Sneppe is het belangrijk te weten dat de behandelende arts uiteindelijk de beslissing neemt of het opvolgen van de zuurstofsaturatie al dan niet noodzakelijk is, afhankelijk van de toestand en het risicoprofiel van de patiënt. Indien wordt beslist de telemetrie op te starten, minstens perifere zuurstofsaturatie, kan een thuisverpleegkundige het toestel bij de patiënt thuis installeren en de toestand in de daarop volgende dagen nader opvolgen.
05.05 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, ik ben ook heel benieuwd naar de evaluatie door het KCE, waarbij ook de gezondheidseconomische winst duidelijk zal worden. Telemonitoring zal echter sowieso deel uitmaken van de zorg van de toekomst. Volgens mij is er op verschillende vlakken winst te boeken. Mensen zouden sneller uit het ziekenhuis kunnen worden ontslagen, wat dan weer voordelen heeft op het vlak van handen aan het bed en de beschikbaarheid van het zorgpersoneel. U hebt het zelf over de cardiale problematiek gehad en gezegd dat telemonitoring ook daarop zal worden toegepast. Ze zou desgevallend ook kunnen zorgen voor een betere opvolging van mensen met een cardiale problematiek, voor een snellere detectie van problemen en voor vroegere interventies. Daardoor kunnen zowel op economisch gebied als op het vlak van het budget besparingen worden gerealiseerd, terwijl ook de kwaliteit van onze zorg kan worden verbeterd. Ik kijk dus heel erg uit naar de verdere ontwikkelingen, die ik heel graag zal opvolgen.