Kamerlid
Kruimelpad
Voetverzorging - mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, het gaat om een topic dat al een paar keer is teruggekomen en waarover wij ook al vragen hebben gesteld in het kader van de lockdown en de beperkingen voor niet-medische contactberoepen. De voetverzorgers blijven zich zorgen maken. In het ministerieel besluit van 1 november 2020 of in de FAQ van 2 november 2020 werd immers geen melding gemaakt van de paritaire comités waartoe zij kunnen behoren.
Mijn vraag is heel concreet. Kunt u preciseren of ook de voetverzorgers die onder het paritair comité 314 vallen, waarin de NACE-codes 96.022 of 86.905 zijn opgenomen, de handelingen mogen uitvoeren die vallen onder medische pedicure of gespecialiseerde voetverzorging? Kunt u ook verduidelijken wat onder de term 'medische pedicure' of 'gespecialiseerde voetverzorging' precies wordt begrepen?
Minister Frank Vandenbroucke:
Mevrouw Gijbels, er zijn in de voetzorg drie beroepen omschreven op dit moment.
Ten eerste, er is het beroep van podoloog, een erkend paramedisch gezondheidszorgberoep. De podoloog onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen ter hoogte van de voet. Het uitoefenen van bepaalde handelingen of prestaties wordt wettelijk erkend bij koninklijk besluit van 7 maart 2016. De podoloog is binnen de gezondheidszorg bevoegd voor het geven van advies en educatie en voor verschillende podologische onderzoeks- en behandelingsmethodes. Die zorgen blijven zoals andere paramedische gezondheidszorgen gewaarborgd en zijn op dit ogenblik tijdens de pandemie toegelaten.
Ten tweede, de gespecialiseerde voetverzorger of medische pedicure is in België niet of nog niet erkend en evenmin gereglementeerd als beschermd paramedisch beroep.
De gespecialiseerde voetverzorger verstrekt een professionele basisvoetverzorging, aangevuld met verzorging van huid- en nagelaandoeningen. Daarvoor is in 2009 een beroepscompetentieprofiel vastgelegd. Het doel van de behandelingen is het wegwerken van pijn en ongemakken die gepaard gaan met huid- en nagelaandoeningen. De gespecialiseerde voetverzorger is momenteel gecategoriseerd onder het paritair comité 314. Dat is dus nu geen gezondheidszorgberoep en is onderhevig aan de wetgeving van de FOD Economie. De gespecialiseerde voetverzorging gaat wel verder dan louter het esthetische luik en kan betrekking hebben op essentiële voetzorg. Men denke met name aan diabetespatiënten. Omwille van bovenstaande redenen zijn die diensten nu wel toegelaten door de FOD Economie ondanks de circulatie van het virus.
Ten derde, is er de esthetische, niet-medische pedicure, die uitgevoerd wordt door een schoonheidsspecialist die zich toespitst op esthetiek en wellness. Een dergelijke pedicure, die enkel het esthetisch aspect van voetverzorging stelt, is onderhevig aan de wetgeving en de richtlijnen van de FOD Economie en is dus op dit moment uitgesloten. Ik verwijs daarvoor naar het ministerieel besluit dat wij getroffen hebben.
Net zoals eerder geadviseerd door onze adviesorganen, de Federale Raad voor de Paramedische Beroepen en de Technische Commissie voor Paramedische Beroepen, in hun advies TCPB van februari 2018 en advies FRPB van februari 2018 moet er actie worden genomen inzake de paramedische erkenning van de gespecialiseerde voetverzorging. Op deze manier kunnen gediplomeerde en gekwalificeerde voetverzorgers zij aan zij werken met podologen en zo kunnen zij elkaar ook versterken. Deze problematiek is op dit moment het voorwerp van discussies in de werkgroep Voetzorg bij de Federale Raad voor de Paramedische Beroepen.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, de voetverzorgers zullen wel blij zijn dat hun specifieke paritaire comité genoemd is. Nu kunnen zij geruster zijn. Ik kijk inderdaad uit naar de toekomst wanneer er gewerkt zal worden aan de erkenning van de gespecialiseerde voetverzorgers. Wij zullen een duidelijke definitie moeten geven aan wat medische pedicure en gespecialiseerde voetverzorging precies zijn.
Het incident is gesloten.