Kamerlid
Kruimelpad
Zorgtraject long covid (MV 37742C). - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke
Zorgtraject long covid (MV 37742C).
Ik stelde al eerder vragen over het gepersonaliseerd traject long covid. Om in aanmerking te komen voor het zorgtraject dient de patiënt de diagnose te laten bevestigen door de huisarts. Indien de doorverwijzing via een arts-specialist gebeurt, communiceert deze de noodzakelijke informatie aan de huisarts.
De huidige overeenkomst loopt eind juni 2023 af en wordt vanaf 1 juli voor één jaar verlengd tot 30 juni 2024. Uit de cijfers van juli 2022 tot en met februari 2023 blijkt dat de overeenkomst 713 keer is opgestart door de huisarts, waarvan de kinesitherapeut 243 keer ook in het traject betrokken was. De logopedist en ergotherapeut werden in mindere mate geraadpleegd. U gaf in een eerder antwoord aan dat er een evaluatie in het voorjaar zou plaatsvinden.
1. Heeft de evaluatie plaatsgevonden? Wie was hierbij betrokken? Welke conclusies zijn er getrokken? Welk gevolg heeft u hieraan gegeven?
2. Hoe zit het met de diagnose van andere aandoeningen met gelijkaardige symptomen, zoals chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of fibromyalgie? Was het onderscheid altijd duidelijk te maken? Is er mogelijk een daling van het aantal diagnoses van CVS of fibromyalgie?
3. Zijn er nog recentere cijfers bekend en kan u deze onderverdelen per gewest en per provincie?
4. Hoeveel budget werd gereserveerd en hoeveel werd aangewend?
Antwoord op de parlementaire vraag nr. K 2218 van 07/07/2023 van mevrouw GIJBELS Frieda, Volksvertegenwoordiger
Het Geachte Lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.
Cebam en EBPracticeNet zullen samenwerken om de evaluatie van het zorgtraject uit te voeren. De evaluatie is gericht op de manier waarop het zorgtraject al dan niet in de praktijk wordt geïntegreerd , met bijzondere aandacht voor factoren die verschillen in integratie kunnen verklaren. Daarnaast wordt een update gemaakt inzake de wetenschappelijke consensus via een literatuuranalyse van Sciensano en het KCE zodat men een duidelijk overzicht krijgt van de huidige wetenschappelijke inzichten. De resultaten van de evaluatie worden in oktober 2023 verwacht.
De begrotingsdoelstelling voor 2022 voor de "Horizontale zorgdoelstellingen - g) Verschillende projecten op het gebied van secundaire en tertiaire preventie in de eerstelijn" bedraagt 13,891 mio euro, waarvan 6,748 mio euro is toegewezen aan de Post Covid-19 overeenkomst. In 2022 werd 29.000 euro aan uitgaven geboekt.
De begrotingsdoelstelling voor 2023 voor de subrubriek "Post Covid-19-overeenkomst" bedraagt 7,213 mio euro en de tot en met maart 2023 geboekte uitgaven bedragen 62.000 euro.
De uitgaven voor de op 1 december 2022 toegevoegde neurocognitieve component zijn in deze geboekte uitgaven nog niet terug te vinden. Het aantal patiënten dat geïncludeerd wordt, stijgt nog steeds. Op 1 juli 2023 werd voorzien dat het cognitieve onderzoek, de cognitieve behandeling alsook ergotherapie en diëtiek monodisciplinair kunnen opgestart worden. Een veelheid van patiënten kampt immers voornamelijk met de cognitieve problematiek en krijgt zo ook toegang tot deze behandeling. De verzekeringsinstellingen zullen tegen eind oktober de volledige cijfers aanleveren.
De Minister,
Frank VANDENBROUCKE