België kocht één miljoen serologische tests bij DiaSorin. Die bestelling is omstreden, zeggen Gijbels en Depoorter. “Waarom liet de validering van de internationaal erkende test van Roche op zich wachten en koos men voor deze minder bekende test?”
Kwaliteit bestelde testen laat te wensen over
Ondertussen blijkt uit onderzoek van een ziekenhuislab dat de kwaliteit van de testen te wensen over laat. Bovendien werden de testen gekocht aan zeven euro per stuk, terwijl de Italiaanse overheid slechts vier euro betaalde. “Het was al langer duidelijk dat er dingen niet klopten”, zegt Gijbels. Minister De Backer antwoordt steeds ontwijkend. Dinsdag nog vroeg Gijbels waarom de DiaSorin test wel meteen goedgekeurd werd voor terugbetaling door het Belgisch geneesmiddelenagentschap (FAGG), terwijl dezelfde test niet voldeed voor de Nederlandse tegenhanger van het FAGG.
Bezondigde FAGG-topman Malonne zich aan belangenvermenging?
Uit onderzoeksjournalistiek van Knack blijkt dat de topman van het FAGG, Hugues Malonne, besloot een andere procedure dan gewoonlijk uit te schrijven voor de test van DiaSorin. Niet de ziekenhuislabs, maar het FAGG zelf zou een extra validatie uitvoeren. Nu blijkt dat die extra controle werd uitgevoerd door de vriendin van Malonne. Bovendien schreef Malonne mee aan een lovend artikel over de test. “Dan kan je moeilijk van een onafhankelijke procedure spreken. Bovendien blijkt dat de test al was opgenomen in de lijst van het FAGG -en dus voor terugbetaling in aanmerking kwam- nog voor het testresultaat gepubliceerd was. Laboratoria die durfden kritiek te uiten werden teruggefloten”, zegt Frieda Gijbels.
Duidelijkheid creëren over belangenvermenging
Dat maakt de positie van Malonne binnen het FAGG bijzonder precair. “Het is uiterst belangrijk dat het FAGG een integere reputatie heeft. Die wordt met dit soort zaken te grabbel gegooid. Er moet duidelijkheid komen in welke mate belangenvermenging meegespeeld heeft”, zegt Kathleen Depoorter. Bovendien heeft deze manier van werken de goede samenwerking met de labs ondermijnd. Zij werden opzij geschoven en mochten hun expertise niet inzetten. Dat maakt een verdere goede samenwerking zeer moeilijk.”
Frieda Gijbels en Kathleen Depoorter zullen de voorzitter van de commissie Gezondheid vragen om zo snel mogelijk de topman van het FAGG te horen. “Malonne moet zijn manier van werken verantwoorden en klaarheid scheppen in dit dossier. Lukt dit niet dan komt zijn positie in het gedrang”, besluit Gijbels.