Kamerlid
Kruimelpad
De vernieuwing van de Hoge Gezondheidsraad - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
23 maart 2021: ingediende mondelinge vraag in de commissie Volksgezondheid.
11.01 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, de samenstelling van het bureau van de Hoge Gezondheidsraad werd volgens de website voor het laatst gewijzigd in 2015. Het mandaat van de voorzitter en de vicevoorzitters werd toen voor 3 jaar verlengd, tot 2018. In 2014 werden 300 experts benoemd voor 6 jaar.
Klopt die informatie nog steeds of is de informatie op de website achterhaald?
Werden mandaten intussen al dan niet vernieuwd? Zo ja, hoe komt dat dan?
De vernieuwing van het bureau loopt dan blijkbaar toch al een tijdje achter. Wanneer zal het bureau dan worden vernieuwd?
Klopt het dat er in 2020 geen nieuwe procedure is gestart om experts te benoemen? Wanneer zal de procedure in gang worden gezet om nieuwe experts aan te stellen?
11.02 Minister Frank Vandenbroucke:
Mevrouw Gijbels, het klopt dat de mandaten van de benoemde experts van de Hoge Gezondheidsraad sinds 16 april 2020 afgelopen zijn. Dat waren mandaten van 6 jaar die aanvingen op 17 april 2014. De mandaten van de leden van het college en het bureau zijn ook afgelopen, respectievelijk op 4 februari 2019 en 7 september 2018. De vernieuwingen werden niet opgestart, omdat er in 2018, in het kader van de fusie met Sciensano, geen experts meer via de procedure bij besluit moesten worden benoemd. Nadien was er geen regering met volledige bevoegdheid meer en daarna is de covidpandemie gekomen, die natuurlijk prioritair was ten opzichte van de vernieuwingen van de mandaten van experts. In oktober 2020 heeft het college van de raad, ondanks de blijvende onzekerheden, waaronder de beschikbaarheid van de potentiële experts door hun betrokkenheid bij de crisis, beslist om niet langer te wachten en de procedures voor de vernieuwing van de mandaten op te starten. Aangezien de leden van het bureau worden gekozen uit de leden van het college, die zelf gekozen worden uit de benoemde experts, zal het gaan om trapsgewijze procedures, eerst voor de benoemde experts, vervolgens voor het college en ten slotte voor het bureau. De eerste van die procedures ging van start met een openbare oproep tot kandidaatstelling, gelanceerd op 16 januari 2021. De kandidaturen stonden open tot 16 maart 2021. Vervolgens zal worden overgegaan tot het evalueren van de kandidaten en het onderzoeken ervan door de deontologische commissie, met als doel de komende zomer aan de minister een voorstel voor te leggen voor 300 te benoemen experts. Wanneer de nieuwe experten benoemd zullen zijn, zal de procedure voor de vernieuwing van het college gelanceerd worden. We hopen zo alle mandaten tegen eind 2021 vernieuwd te hebben.
11.03 Frieda Gijbels (N-VA):
Ik wist inderdaad niet dat een en ander nu ondertussen wel in gang is gestoken. Dat is dus goed. Het blijft van belang dat de vastgelegde procedures gevolgd worden en dat er ook geen precedenten voor andere organen worden gecreëerd.