Kamerlid
Kruimelpad
De impact van etniciteit bij COVID-19 - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
20 april 2021: ingediende mondelinge vraag tijdens het actualiteitsdebat over COVID-19 in de commissie Volksgezondheid.
Mijnheer de minister,
Er wordt al geruime tijd een klinische survey gedaan bij verschillende ziekenhuizen. Deze survey is facultatief, maar toch zouden een redelijk groot aantal ziekenhuizen deelnemen. Ik vroeg u eerder (parlementaire vraag K319) naar de demografische gegevens van de patiënten die worden opgenomen met COVID-19. Een factor die sinds juni 2020 wordt opgenomen in de bevraging is de etniciteit van de patiënt. Uit de internationale wetenschappelijke literatuur blijkt etniciteit inderdaad een relevante factor te zijn, aangezien de ernst van de aandoening in bepaalde bevolkingsgroepen schijnt te verschillen. Men veronderstelt dat de oorzaak hiervan multifactorieel is, waarbij zowel genetische voorbeschiktheid als andere factoren een rol kunnen spelen, zoals bijvoorbeeld de kennis van de taal, de mate waarin iemand de weg vindt naar zorgverstrekkers en socio-economische factoren. Voor België zijn er, voor zover ik weet, nog geen gegevens bekend over etniciteit en COVID-19. Nochtans is dat een potentieel belangrijke factor en zou het – indien die factor relevant zou blijken – kunnen bijdragen aan campagnes op maat van specifieke doelgroepen. Vandaar volgende vragen:
Is er al een (tussentijds) rapport beschikbaar met betrekking tot deze specifieke factor? Kan dit worden toegelicht?
Indien er inderdaad, net zoals in andere landen, een grotere impact is van COVID-19 bij personen met een andere achtergrond, wordt dan ook onderzocht hoe dit komt of wordt dergelijk onderzoek gepland?
Met dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
01.19 Minister Frank Vandenbroucke:
Er is op dit moment geen tussentijds rapport beschikbaar over de link tussen etniciteit en COVID-19. Die gegevens zullen wel gebruikt worden als risicofactor voor slechtere klinische uitkomsten. Er is een onderzoek gepland naar het effect van etniciteit als risicofactor voor slechtere uitkomsten, waarbij natuurlijk rekening wordt gehouden met socio-economische en sociodemografische verschillen.