Kamerlid
Kruimelpad
Besmettingen in openlucht - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
1 juni 2021: ingediende mondelinge vraag tijdens het actualiteitsdebat over COVID-19 in de commissie Volksgezondheid
Mijnheer de minister,
De technische sessie over de ‘wiskundige modellen van COVID-19 in België gebruikt om besluitvorming te onderbouwen’ met Professor Niel Hens op 25 mei onthulde enkele opmerkelijke vaststellingen. Zo bevestigde Professor Hens het gebrek aan wetenschappelijke evidentie inzake het risico op besmetting met, en de transmissie van, het SARSCoV-2 virus in openlucht. Dit internationaal, maar vooral ook hier bij ons in België. Hij omschreef het als volgt: “Dergelijk onderzoek zou hier ook moeten kunnen”.
In een recent gestelde en beantwoorde schriftelijke vraag aan uw adres liet u verstaan dat “er geen gedetailleerde gegevens bestaan over het aantal infecties in België dat binnen of buiten werden opgelopen.”. Gelet op het feit dat buitenactiviteiten gestimuleerd worden en de evenementensector zich voorbereidt op activiteiten in openlucht, leg ik u graag volgende vraag voor:
Waarom wordt er niet ingezet op onderzoek naar het risico op infectie in openlucht?
Worden er studieprotocollen voorbereid? Zo ja, kan u deze toelichten?
Dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
01.14 Minister Frank Vandenbroucke:
Dan kom ik aan het thema ventilatie en buitenlucht. Er werd naar gevraagd, maar ik kan niet gemakkelijk met cijfers komen, laat staan exacte cijfers over het besmettingsrisico in buitenlucht versus binnen, en wetenschappers evenmin. Mensen zien elkaar vaak, zowel buiten als binnen en eventuele besmettingen die specifiek te linken zijn aan drukte op het openbare domein, buiten, zijn natuurlijk moeilijk aan elkaar te koppelen. Uiteraard kan men ook niet zomaar experimenteel onderzoek uitvoeren waarbij een besmettelijk persoon in de buitenlucht anderen ontmoet. Er zijn wel testevenementen geweest of gepland, waarbij wij zeer uitdrukkelijk onderzoeken hoe de luchtkwaliteit of de ventilatie en het aantal besmettingen met elkaar in verband staan. De exacte protocollen die wij gebruiken, verschillen afhankelijk van het type evenement. Sciensano en VITO hebben bovendien een onderzoeksprotocol klaar om de luchtkwaliteit in woon-zorgcentra en bepaalde openbare ruimtes in kaart te brengen en die gegevens te koppelen aan het aantal besmettingen met respiratoire infecties. U hoort dat ik hiermee sterk in het vaarwater kom van de deelstaten. Ik kan er dus niet veel meer over zeggen, maar ik vind het wel zeer belangrijk.