Kamerlid
Kruimelpad
Windmolens bedreigen Einstein telescoop - Mondelinge vraag aan staatssecretaris Dermine
Commissie Mobiliteit 19 oktober 2022:
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de staatssecretaris, ik heb u enige tijd geleden al vragen gesteld over de bouw van windmolens in de gemeente Dalhem. Die windmolens zouden zich binnen de tien kilometer van de potentiële site voor de Einstein Telescope bevinden, wat de toekomst van het project in gevaar brengt. U weet dat dit project belangrijk is voor onze regio's.
U hebt eerder gezegd dat u overleg met uw collega's van de Waalse regering zou plegen zodat het project veilig kon worden gesteld.
De universiteit van Luik heeft ook hoger beroep tegen het windmolenproject aangetekend.
Via de media verneem ik dat de Waalse regering zich niet over het hoger beroep heeft uitgesproken, waardoor de oorspronkelijke toelating voor de bouw van de windmolens behouden blijft.
Mijnheer de staatssecretaris, hoe is het overleg met uw Waalse collega's afgelopen? Zult u actie ondernemen om de belangen van onze economie te verdedigen? Zo ja, welke actie? Bent u hierover ook in overleg met de verschillende regio's en met Nederland en Duitsland?
Staatssecretaris Thomas Dermine:
(…) voor onze wetenschappelijke infrastructuur, maar ook voor de socio-economische ontwikkeling van ons land.
Er is een project dat door de Euregio tussen Nederland, België en Duitsland wordt gevoerd. Ik wil u er in de eerste plaats van verzekeren dat ik de wetenschappelijke en economische belangen van België bij dergelijke projecten altijd zal verdedigen en dit vanuit mijn bevoegdheid voor het wetenschapsbeleid, de relance en de strategische investeringen.
Het overleg met mijn Waalse collega, minister Willy Borsus, om de beste voorwaarden te verzekeren dat België een deel van de Einstein Telescope kan huisvesten, is nog bezig. Ik heb verzocht om een officieel interfederaal overleg over deze kwestie. Dit zal daarom op de agenda staan van de volgende interministeriële conferentie voor Wetenschapsbeleid, dat in het late najaar is gepland.
Ik wil er ook aan herinneren dat er sinds maart 2022 een high level group is opgericht met vertegenwoordigers van de administratie en met onderzoeksfondsen om de voortgang van de positie van België in de kandidatuur voor het vestigen van de onderzoeksinfrastructuur in de Euregio Maas-Rijn te bespreken.
Er zijn ook contacten met andere landen, in dit stadium vooral met Nederland. Die moeten versterkt worden. Vanuit de federale overheid spelen wij enerzijds een coördinerende rol en denken wij anderzijds aan een financiële bijdrage boven op die van de deelstaten.
In ieder geval kan ik bevestigen dat dit project voor ons prioritair is en een zeer grote potentiële impact heeft in de provincies Luik en Limburg. Het is een belangrijk project voor België.
Frieda Gijbels (N-VA):
Er moet snel duidelijkheid komen. Europa gaat, meen ik, in 2025 beslissen waar het project terechtkomt. Er hebben zich ook twee andere sites kandidaat gesteld.
Bij onze site zijn drie landen betrokken, waarvan dan nog een met twee deelstaten. Als het allemaal te ingewikkeld wordt, is mijn vrees dat Europa voor een andere site zal kiezen. Ik roep u er daarom toe op uw coördinerende rol ten volle op te nemen, alle plooien glad te strijken en Europa snel duidelijk te maken dat wij allemaal klaarstaan om zo'n project te ontvangen. Het is inderdaad een belangrijk project, zowel om de regio op te waarderen als om de expertise in huis te halen en natuurlijk ook voor de werkgelegenheid. Eén regio mag geen stokken in de wielen steken en voor de windmolens kan een andere locatie gevonden worden. Ik veronderstel dat u goede contacten hebt binnen de Waalse regering. Maak er dus dringend werk van.
Het incident is gesloten.