Kamerlid
Kruimelpad
AED’s (Automatische Externe Defibrillatoren) - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie Gezondheid 6 december 2022:
04.01 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in België. Bij een hartstilstand is het van groot belang dat de reanimatie zo snel mogelijk wordt opgestart. Automatische externe defibrillatoren (AED) kunnen hierbij levens redden. Het is natuurlijk ook belangrijk dat het probleem tijdig wordt erkend, dat de hulpdiensten tijdig worden verwittigd en dat de patiënt of het slachtoffer goed wordt behandeld. In België is de mediaan van de aanrijdtijd van de hulpdiensten 12 minuten.
In 2017 voerde het Kenniscentrum een studie uit rond het gebruik van AED's door toevallige omstaanders. Daarbij werd ingezoomd op de verschillende schakels van de overlevingsketen en werden er verschillende aanbevelingen voor het beleid geformuleerd. Zo moest onder meer de registratie van de AED's worden geoptimaliseerd om een exacte cartografie van de toestellen te bekomen. Elk toestel moest verplicht worden geregistreerd bij de FOD Volksgezondheid, bij voorkeur door het onderhoudsbedrijf. Het centraal register van de hartstilstanden waarbij de mug werd opgeroepen, moest worden gestandaardiseerd en onderworpen aan een kwaliteitscontrole. Op die manier konden ook plaatsen met een hoog risico op hartstilstand worden geïdentificeerd.
Is het AED-register van de FOD Volksgezondheid vandaag up-to-date? Is de procedure ondertussen helemaal gedigitaliseerd? Kent u het totaal aantal geregistreerde AED-toestellen op het Belgisch grondgebied? Wordt er daarbij een onderscheid gemaakt tussen openbare en privé-eigendommen? Wordt de Europese richtlijn conform de plaatsing van de AED's op hoogrisicolocaties correct toegepast en wordt daarbij rekening gehouden met de aanrijtijden van de ziekenwagens? Welke stappen hebt u ondernomen om de kwaliteit van de MUGREG-registratie te verbeteren? Worden deze data momenteel gebruikt in lopende studies?
04.02 Minister Frank Vandenbroucke:
Mevrouw Gijbels, ik heb een antwoord in het Frans. Ik hoop dat u mij dat niet kwalijk neemt. Blijkbaar is die vraag ooit samengevoegd met de vraag van de heer Prévot.
Madame Gijbels, la liste des enregistrements des défibrillateurs externes automatiques (DEA) du SPF Santé publique est mise à jour de manière constante au fur et à mesure des demandes d'enregistrement ou de modification.
Une campagne de mise à jour de la base de données a été lancée en mars 2020 par email et par courrier à l'ensemble des détenteurs de DEA enregistrés auprès du SPF Santé publique. Une procédure via un lien électronique a été mise en place afin d'informatiser et d'automatiser l'enregistrement des DEA.
Il y a actuellement 13 784 DEA enregistrés auprès du SPF Santé publique, dont 12 743 DEA accessibles au public et 1 041 DEA dans des endroits privés.
De mugregistratie of MUGREG werd opgeschort tijdens de covidcrisis om de registratiedruk voor de ziekenhuizen te verminderen. De bedoeling is om MUGREG in te kantelen in AMBUREG. Mijn administratie herbekijkt momenteel de datastromen van AMBUREG en de inkanteling van MUGREG wordt hierin opgenomen. Bijgevolg zijn er momenteel geen studies lopend met recente MUGREG-data. Ik wil er, ten slotte, op wijzen dat de studie van het KCE stelt dat de automatische externe defibrillator een van de elementen is, buiten vele andere, die een invloed kunnen hebben op de overlevingskansen.
04.03 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, dat was een eerder kort antwoord. Ik heb ook niets gehoord over de identificatie van de hoogrisicolocaties en of er iets gebeurt om een optimale verdeling van de AED-toestellen te bekomen.
Er zijn heel veel initiatieven om in die toestellen te voorzien, zowel privé als publiek, om een zo hartveilig mogelijke omgeving te creëren. Ik denk dat het belangrijk is dat de overheid daarbij voor de nodige coördinatie zorgt, zodat de hulpdiensten ook weten waar zich dergelijke toestellen bevinden. Als men dan de 112 belt bij een hartprobleem, dan kan de operator meteen zeggen of er een AED-toestel in de buurt is. Ik hoop dat op dergelijke zaken wordt ingezet.
Ik heb ook vernomen dat het MUGREG-systeem is stilgelegd. Nochtans zou het net een vereenvoudiging van de registratieprocedure met zich mee moeten brengen. Ik begrijp niet goed waarom het tijdens de covidcrisis moest worden stilgelegd, omdat het een vereenvoudiging en een belangrijke, uniforme communicatie van data met zich zou meebrengen. Ik vind het jammer dat zulke zaken wel worden ontwikkeld, maar na verloop van tijd ophouden te bestaan.
Ik zal de uitrolling van AMBUREG opvolgen en nagaan of dit goed functioneert en de gewenste effecten met zich meebrengt.