Kamerlid
Kruimelpad
De discriminatie bij de terugbetaling van prestaties van kinesitherapeuten - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie Gezondheid 10 januari 2023:
16.01 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, zoals u weet zijn de kinesitherapeuten al lange tijd vragende partij voor een betere omkadering. Gelet op hun rol in het zorglandschap vallen die goede omkadering en een betere waardering van de kinesitherapeuten en van wat zij doen, zeker te verdedigen. Met een tijdige en correcte bewegingstherapie kunnen bepaalde chirurgische ingrepen of infiltraties immers voorkomen worden.
U hebt eerder al aangegeven dat er betere voorwaarden moeten komen voor kinesitherapeuten. Zoals u weet, onderschrijven velen van hen ondertussen het nationale akkoord niet meer.
In de ziekenhuizen blijkt het tegenwoordig bijzonder moeilijk te zijn nog kinesitherapeuten aan te trekken, daar de voorwaarde is dat zij de conventietarieven hanteren. Wanneer zij de conventietarieven niet kunnen of willen hanteren, boeten de patiënten daarvoor, doordat zij een lagere terugbetaling krijgen. Het is dan ook in het belang van de volksgezondheid dat er een einde wordt gemaakt aan de discriminatie in de terugbetaling.
Mijn vraag is heel eenvoudig. Wanneer zult u de artikelen 85 en 86 van de kwaliteitswet, die deze discriminatie opheffen, in werking doen treden?
16.02 Minister Frank Vandenbroucke:
(…) meteen.
Ik wil u als context het volgende meegeven, mevrouw Gijbels. Naar aanleiding van de begrotingsopmaak voor 2022 had ik er eigenlijk wel begrip voor dat de vertegenwoordigers van de kinesitherapie van oordeel waren dat zij er een beetje bekaaid van afkwamen bij de verdeling van de middelen. Ik meen dat wij dit in de begroting voor 2023 toch wel gecorrigeerd hebben. Terecht overigens, en Axxon komt de verdienste toe dit op de agenda te hebben gehouden.
Ik meen dat wij in 2023 toch een zekere inhaalbeweging mogelijk maken wat het budget voor kinesitherapie betreft. Die bevat een belangrijke stijging, die toelaat dat de honoraria voor heel wat prestaties van kinesitherapeuten op 1 januari aangepast werden, soms met 10 %, als dekking van de inflatie, en soms met meer dan 10 %. Dan is er nog wat vooruitgang boven op de inflatie. Kortom, ik meen dat er toch een belangrijke verbetering optreedt voor de kinesitherapie dankzij de begroting voor 2023. Dat wil niet zeggen dat alle verzuchtingen beantwoord zijn, of dat alle problemen opgelost zijn. Dat hoort u mij niet zeggen.
Met betrekking tot de 25 %-regel, ik vind dat geen discriminatie. Wat is daar discriminerend aan? Men kiest om de conventietarieven niet te volgen – dat is een persoonlijke keuze – waardoor de patiënt minder wordt vergoed. Dat is niet alleen in de kinesitherapie zo, maar ook in een aantal andere sectoren. De bedoeling is echt dat de middelen van de gezondheidszorg worden geconcentreerd bij mensen die de conventietarieven willen volgen. Ik vind dat geen verkeerd principe en ben niet van plan dat te veranderen.
16.03 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, dat is heel duidelijk. Ik vind die verschillen in terugbetaling naargelang de conventiestatus toch een spijtige en pijnlijke zaak. Zij leggen echt een oneerlijke druk op kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers die onder hetzelfde principe vallen, want zij moeten hun patiënten bij de onderhandelingen in de waagschaal leggen.
16.04 Minister Frank Vandenbroucke: Wat is daar nu oneerlijk aan? Het volstaat dat men kiest voor de conventie en de patiënt heeft dat nadeel niet. Kies dan voor de conventie in plaats van meer te willen verdienen.
16.05 Frieda Gijbels (N-VA):
Automatisch moet men zijn patiënten mee in de waagschaal leggen, want men weet dat men ten opzichte van zijn patiënten moet verantwoorden waarom men bijvoorbeeld kiest om zich niet te conventioneren, wat een perfect verdedigbare keuze kan zijn.
Er zijn ook andere voordelen verbonden aan een conventie. Als er een goede conventie is, is er ook geen probleem met deconventionering, dus ik begrijp niet goed waarom die artikelen, die uiteindelijk ook zijn goedgekeurd in het Parlement, nog altijd niet in werking zijn getreden. U geeft nuheel duidelijk aan dat u de beslissing van het Parlement gewoon naast u neer wilt leggen.
Als er een onderhandeling gebeurt, zouden volgens mij de enige betrokken partijen de overheid en de kinesisten of de andere zorgverstrekkers moeten zijn. De patiënten zouden daar eigenlijk volledig buiten moeten staan.
Een andere zaak is het correct vergoeden van bijvoorbeeld huisbezoeken. U had het ook over andere zaken die nog moeten verbeteren. Het financiële kader is wel lichtjes verbeterd, maar er zijn nog heel veel zaken die moeten worden aangescherpt.
Er is pas een heel mooie campagne opgestart door de FOD en het RIZIV: Lage rugpijn? Blijf er niet mee zitten. Geen scan zonder plan. Daarmee wordt opgeroepen om zeker naar de kinesist te gaan om lage rugpijn te verhelpen, omdat een scan weinig additionele informatie biedt en weinig nieuwe perspectieven geeft voor een behandeling. Ik vraag daarbij om hen correct te vergoeden en de ongelijke terugbetaling voor geconventioneerde en niet-geconventioneerde kinesisten niet in stand te houden. Ik vind dat echt oneerlijk.