
Kamerlid

De hervorming van de ziekenhuisfinanciering - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie Gezondheid 14 juni 2022:
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, u kondigde op 12 mei aan dat de ereloonsupplementen in de ziekenhuizen zouden worden bevroren. Zoals u weet verschillen de maximale ereloonsupplementen heel wat van ziekenhuis tot ziekenhuis. Het valt daarbij op dat de hoogste ereloonsupplementen vooral worden gevraagd in de Brusselse ziekenhuizen, terwijl de laagste supplementen vooral in de Vlaamse ziekenhuizen worden gevraagd. Dat gaat van 150 % in de Vlaamse ziekenhuizen tot 300 % in bepaalde Brusselse ziekenhuizen. Wanneer de supplementen worden bevroren, betekent dit dat de ziekenhuizen in Wallonië en Brussel, waar de supplementen hoger zijn, een groter werkingsbudget zullen hebben.
U hebt in uw plan ook aangegeven dat u de ereloonsupplementen op termijn wil afschaffen. Op welke manier zult u ervoor zorgen dat er dan geen financiële transfer ontstaat naar die ziekenhuizen die nu de hoogste supplementen vragen? Op welke manier zult u de ziekenhuizen met de hoogste supplementen responsabiliseren?
Indien u de ereloonsupplementen wil afschaffen, welke de rol ziet u dan nog voor de hospitalisatieverzekeringen, die vaak worden afgesloten om aan dergelijke supplementen het hoofd te kunnen bieden?
Minister Frank Vandenbroucke:
Mevrouw Gijbels, ik denk dat wij het daarover al eens hebben gehad. De bedoeling van het regeerakkoord is duidelijk om de ereloonsupplementen te reguleren, te stabiliseren en vervolgens af te bouwen, waarbij we tegelijkertijd willen vermijden dat er een verschuiving gebeurt van de activiteiten in het ziekenhuis naar buiten het ziekenhuis. Dat willen we niet.
De eerste stap, een standstill, is genomen. Er is op 12 mei een unaniem akkoord in Nationale Paritaire Commissie Artsen-Ziekenhuizen bereikt. De volgende fase is een wettelijke begrenzing van de aanrekenbare ereloonsupplementen. Daarbij zullen zowel nominale plafondbedragen als maximumpercentages in de ziekenhuissector maar ook ambulant worden vastgesteld, zodat we het globaal bedrag van de ereloonsupplementen stapsgewijs kunnen verminderen.
Essentieel, mevrouw Gijbels, ik denk dat dit aan uw bezorgdheid beantwoordt, is dat we gelijke plafonds en gelijke percentages voor alle ziekenhuizen zullen toepassen. Ziekenhuizen die hoge supplementen aanrekenen, zullen hun beleid dus meer moeten bijsturen dan ziekenhuizen die daarin gematigd zijn. Als we in financiële compensatiemechanismen voorzien, dan is het niet zo dat wie nu hoge supplementen vraagt, meer gecompenseerd wordt. Dat zal zeker niet zo zijn.
In verband met de aanvullende verzekeringen brengt u me wel op gedachten, want zij winnen erbij, als wij de supplementen beperken. Misschien kunnen de aanvullende verzekeraars bijdragen aan een stuk van de compensatie voor de ziekenhuizen. Dat zal hoe dan ook op een uniforme manier moeten gebeuren. Wie vandaag hoge supplementen vraagt, mag niet bevoordeeld worden.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, vanaf volgende week hebben we nog een aantal hoorzittingen specifiek over de ziekenhuisfinanciering. We zullen daar zeker verder op ingaan. Het is goed om te horen dat de aftopping op een gelijk niveau gebeurt voor alle ziekenhuizen. Daar is lang onduidelijkheid over geweest, ook in de ziekenhuissector.
Ik ben er niet zo zeker van dat de aanvullende verzekeringen gaan winnen, want wie zal nog een hospitalisatieverzekering willen afsluiten als er niets voor in de plaats komt? Dat is toch een bezorgdheid omdat er dan in de hele financiering een grote speler zal wegvallen. Ik vraag me af op welke manier dat gat zal worden dichtgereden.
Het incident is gesloten.
