Kamerlid
Kruimelpad
De nomenclatuurhervorming - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie Gezondheid 18 juli 2023:
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, begin 2023 heb ik u al een vraag gesteld over de nomenclatuur-hervorming en de herijking van de honoraria. Daartoe werd een wetenschappelijk team ingeschakeld, bestaande uit verschillende universitaire centra en Möbius. Het project bevat drie fases. De duur is geraamd op vier jaar. Fase 1 is ondertussen afgerond en fases 2.1 en 2.2 zijn bezig. De voltooiing is gepland voor eind 2024.
Mijn vragen voor u zijn de volgende.
Kunt u al iets meegeven over de stand van zaken met betrekking tot de fases die nu bezig zijn? Wordt de streefdatum nog altijd beoogd?
Er werd een budget uitgetrokken van meer dan tien miljoen euro voor de vergoeding van de onderzoeksteams en van de artsen-experten die aan de werkgroepen participeren, alsook van de peilziekenhuizen die de data aanleveren. Loopt alles nog volgens plan?
Kunt u vertellen hoeveel de kosten tot nu toe bedragen voor het wetenschappelijk team en voor de studies?
Werden ondertussen de studies van alle betrokken actoren ook wel degelijk gebruikt? Indien niet, waarom gebeurde dat niet?
Waar kunnen wij de conclusies en de aanbevelingen van de eerste studies vinden?
Minister Frank Vandenbroucke:
Mevrouw de voorzitster, mevrouw Gijbels, ik zal eerst de laatste vraag beantwoorden.
De resultaten van de studies van fase 1 van alle actoren werden inderdaad gebruikt, namelijk het werk van de ULB voor de technisch-medische chirurgische handelingen, de zogenaamde ATMC, het werk van Möbius voor de geautomatiseerde en eraan geassimileerde medisch-technische handelingen, de zogenaamde AMTAA, en het werk van de UGent voor de handelingen van raadplegingen en daaraan geassimileerde handelingen, de zogenaamde ACA, hoewel dat laatste geen concreet voorstel voor een hervormde nomenclatuur bevatte maar wel een reeks hervormingspistes.
De verslagen van de verschillende actoren werden doorgestuurd naar het begeleidingscomité van het project, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de artsen, de verzekeringsinstellingen, de ziekenhuisfederaties, de beleidscel Sociale Zaken, het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en het KCE.
De stand van zaken voor de fases 2.1 en 2.2 van de nomenclatuurhervorming ziet er als volgt uit.
Met betrekking tot de technisch-medisch chirurgische handelingen kan ik meegeven dat fase 2.1 begin 2022 van start is gegaan en momenteel op schema ligt. Op dit moment hebben negentien disciplines of subdisciplines hun verstrekkingen laten parametriseren volgens de criteria duur, complexiteit en risico. Om een intradisciplinaire relatieve waardeschaal van het beroepsgedeelte vast te stellen, moeten nog een dozijn disciplines of subdisciplines worden geparametriseerd.
Tegelijkertijd is ook begonnen met het koppelen van alle intradisciplinaire relatieve waardeschalen, teneinde een en dezelfde interne disciplinaire relatieve waardeschaal te creëren. De voltooiing van de werkzaamheden is gepland voor medio 2024.
Fase 2.2 is medio 2022 van start gegaan. Na goedkeuring door het Verzekeringscomité van de selectie van 28 pilootziekenhuizen, na een oproep tot kandidaatstelling, kon het werk van de ULB- en KUL-teams in samenwerking met deze ziekenhuizen van start gaan. Het verloopt momenteel volgens schema. Het doel van dit werk is om een relatieve waardeschaal van de werkingskosten te ontwikkelen voor alle verstrekkingen. De voltooiing van de werkzaamheden is gepland voor einde 2024.
We blijven bij fasen 2.1 en 2.2. Met betrekking tot geautomatiseerde en eraan geassimileerde medisch-technische handelingen is fase 2.1 begin 2023 van start gegaan voor de pathologische anatomie, voor de radiotherapie en de genetica. Ook hier is het de bedoeling om intradisciplinaire relatieve waardeschalen te creëren van het beroepsgedeelte in samenwerking met de experts van elke discipline, zodat ze geïntegreerd kunnen worden in een en dezelfde interdisciplinaire waarde-schaal. De voltooiing van het werk is gepland voor einde 2023. Fase 2.2 is begin 2023 van start gegaan voor de pathologische anatomie, radiotherapie en genetica. Na de goedkeuring door het Verzekeringscomité van de selectie van pilootziekenhuizen en -laboratoria na een oproep tot kandidaatstelling, kon het werk van het Möbiusteam in samenwerking met deze ziekenhuizen en laboratoria van start gaan. Dat verloopt op dit moment ook volgens schema. Ook hier gaat het om de ontwikkeling van een relatieve waardeschaal van werkingskosten voor alle verstrekkingen. De voltooiing van de werkzaamheden is gepland voor eind 2023.
Fase 2.1 voor de klinische biologie is nog niet van start gegaan. Die moet nog worden behandeld in een werkgroep van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen. Fase 2.2 van de klinische biologie is medio 2023 van start gegaan in samenwerking met een selectie van 16 pilootlaboratoria, gevalideerd door het Verzekeringscomité, na een oproep tot kandidaatstelling. De voltooiing van de werkzaamheden is gepland voor medio 2024.
Ten derde, wat dezelfde fasen betreft, met betrekking tot de handelingen van raadpleging en de daaraan geassimileerde handelingen, gaat het enkel over het professionele gedeelte, fase 2.1. Deze fase werd toevertrouwd aan een werkgroep van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen, waarvan de werkzaamheden begin 2023 van start zijn gegaan. Ook hier is het de bedoeling om de relatieve waardeschaal van het beroepsgedeelte te creëren om die te integreren in een en dezelfde interdisciplinaire relatieve waardeschaal. De voltooiing is gepland voor medio 2024.
Ik kom nu tot het derde punt van mijn antwoord. Het budget dat oorspronkelijk was vrijgemaakt voor de fases 2.1 en 2.2 van de ATMC en AMTAA en dat al in januari was aangekondigd, bedraagt 11.871.017 euro. Dat is nog altijd van toepassing. Tot nu toe is er van dat budget 2.344.067 euro uitgegeven. De voorziene looptijd om al deze fases, die verband houden met de inhoud van de medische nomenclatuur, en dus exclusief IT, wetgevingsaspecten en gerelateerde effecten op andere sectoren die de medische nomenclatuur gebruiken, tot een goed einde te brengen door de onderzoeksteams is nog altijd 31 december 2024.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, ik dank u voor de uitgebreide toelichting. Ik zal ze nog eens moeten nalezen zodra ze op papier staat, want ze bevatte inderdaad heel wat data en streefdata.
Mijn laatste vraag is waar we de conclusies en aanbevelingen kunnen vinden van de studies die al afgerond zijn. Ik denk dat dit bijzonder relevant is voor de sectoren in kwestie. Zij zijn vragende partij om daarnaar te kijken en ze zijn ook de aangewezen personen om te kunnen aangeven of er van de juiste uitgangspunten wordt uitgegaan. Ik heb immers gehoord dat er al een studie van Möbius is opgeleverd waarover er toch wat bedenkingen zijn. Er staan in die studie ook disclaimers over de correctheid en volledigheid van de cijfers, waar verder niets mee wordt gedaan. Er wordt dus uitgegaan van cijfers waarvan de juistheid wordt betwist.
Ik wil u vragen om de conclusies, aanbevelingen en studies openbaar te maken, zodat iedereen kan meekijken en bedenkingen en bezwaren tijdig kunnen worden aangegeven, zodat ze niet doorheen het hele studietraject worden meegenomen.
Het incident is gesloten.