Kamerlid
Kruimelpad
De terugbetaling van de NT-pro-BNP test - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
25 mei 2021: ingediende mondelinge vraag in de commissie Volksgezondheid.
18.03 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de voorzitter, ik verwijs naar mijn schriftelijk ingediende vraag. Steeds meer mensen lijden aan hartfalen. De belangrijkste oorzaken voor deze toename in prevalentie zijn onze Westerse levenswijze en de ontwikkeling van risicofactoren waaronder hypertensie, diabetes en obesitas. Daarnaast zijn de overlevingskansen na myocardinfarct toegenomen dankzij betere behandelingsmethoden. Deze patiënten lopen blijvende hartschade op en ontwikkelen uiteindelijk hartfalen, hetgeen het aantal patiënten verder vergroot. Naast de bepaling van troponine levels in het bloed om een hartinfarct vast te stellen, speelt de bepaling van pro-brain natriuretic peptide (proBNP) een belangrijk rol in de diagnose, follow-up en prognose van hartfalen, hetgeen blijkt uit Europese evidence-based guidelines. Deze eenvoudige pro-BNP bloedtest laat toe om bij mensen met gedecompenseerd congestief hartfalen snel de differentiële diagnose te maken tussen kortademigheid als gevolg van hartfalen of als gevolg van een longziekte. Ondanks het nut, de efficiëntie en de noodzaak, wordt deze test tot op heden nog steeds niet terugbetaald. Op de website van ZOL Genk wordt aangegeven dat de test 20 euro bedraagt, niet terugbetaald wordt en dus ten laste is van de patiënt (https://www.zol.be/klinischlaboratorium/labogids/analyse/pro-bnp). Tot slot, recente wetenschappelijk literatuur geeft aan dat pro-BNP een prognostische factor voor COVID19-infectie is die geassocieerd wordt met mortaliteit bij patiënten met een ernstige infectie. (https://link.springer.com/content/pdf/10.1186/s12 931-020-01352-w.pdf, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejhf.209 5 en https://pmj.bmj.com/content/96/1137/387.abstract) . Wat is de reden dat een pro-BNP test nog steeds niet wordt terugbetaald? Overweegt u om deze problematiek te bespreken met onder andere cardiologen en de nodige stappen te ondernemen om terugbetaling te realiseren?
18.06 Minister Frank Vandenbroucke:
Het dossier voor de labotest ProBNP werd in het verleden, tussen 2010 en 2015, al meermaals behandeld door de Technisch Geneeskundige Raad binnen het RIZIV. Dit was dus nog voor de invoering van de nieuwe procedure voor de terugbetaling van IVD's, waarover ik het had. Het klinisch nut van deze test in specifieke omstandigheden werd toen reeds erkend door de TGR-werkgroep Klinische Biologie. Een nieuwe verstrekking in de nomenclatuur kon toen echter om budgettaire redenen niet worden voorzien. Op dit moment is er dus nog geen terugbetaling voor deze test. Indien er vandaag een nieuwe terugbetalingsaanvraag zou worden ingediend, kan de Technisch Geneeskundige Raad het dossier evalueren volgens de nieuwe IVDprocedure. Dat zou zeker zinvol zijn, gezien er in de laatste jaren bijkomende wetenschappelijke inzichten verzameld zijn en er ook een evolutie is in de kostprijs van deze testen. Een dergelijke terugbetalingsaanvraag kan zowel door de Commissie klinische biologie als door de fabrikant van de test ingediend worden. De TGR verwacht deze aanvraag op korte of zelfs zeer korte termijn. Het ziet er dus naar uit dat ProBNP het tweede terugbetalingsdossier zal worden dat via de IVDprocedure verloopt.
18.09 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, het is goed nieuws dat u de terugbetaling van die test ook ziet zitten. Toch is het natuurlijk jammer dat men hiertoe niet eerder is overgegaan, aangezien het klinisch nut wel degelijk bewezen was. Men riep hiervoor budgettaire redenen in, wat toen natuurlijk niet onder uw verantwoordelijkheid viel. Dit is echter een verhaal dat vooral op langere termijn besparingen zal opleveren. Ik hoop dat dit niet al te veel tijd meer in beslag zal nemen want het is voor de patiënt belangrijk om toegang te krijgen tot een vroegtijdige diagnose. Het zal trouwens ook positief zijn voor ons gezondheidsbudget. Ik zal dit blijven opvolgen