Gijbels richt haar pijlen vooral op de zogenaamde ’25 procent-regel’, die stelt dat patiënten van gedeconventioneerde kinesitherapeuten 25 procent minder terugbetaald krijgen. Als zo’n specialist zich niet kan houden aan de opgelegde tarieven, draait de patiënt dubbel op voor de kosten. “Dat is een gemene regel, die zorgverstrekkers onder druk zet. Voor de overheid is het natuurlijk goed nieuws, want zij moet minder terugbetalen.”
Kiné vermijdt dure ingrepen
“We moeten eens goed nadenken welke plaats kinesitherapeuten innemen in ons zorglandschap. Ze werken zeer preventief. Door hun tussenkomsten kunnen dure ingrepen vermeden worden. Ze houden ook veel oude mensen langer mobiel. We moeten dus niet alleen kijken naar de kost, maar ook naar de opbrengst”, aldus Gijbels.
Zorg op gemeenschapsniveau
Ook hier pleit Frieda Gijbels voor een zorg op het niveau van de gemeenschappen. “Zo kunnen we betere keuzes maken rond preventie. VOKA berekende dat er tot 3,5 miljard euro verkeerd wordt uitgegeven door een gebrek aan preventie en de versnippering van bevoegdheden.”