Kamerlid
Kruimelpad
Het Chinese paviljoen, de Japanse toren en de Hallepoort - Mondelinge vraag aan staatssecretaris Dermine
15 november 2022:
Mijnheer de staatssecretaris,
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis willen blijkbaar de Hallepoort, het Chinese paviljoen en de Japanse toren afstoten.
In de beleidsnota “wetenschapsbeleid" van uw voorganger (2019) lezen we dat de dossiers rond de renovatie van de Japanse toren en het Chinese paviljoen in 2019 zouden worden afgerond door de Regie der Gebouwen.
Voor de Hallepoort waren er ook concrete plannen te lezen in de beleidsnota (onderdompeling in het 16de eeuwse Brussel en de wereld van Bruegel).
In uw beleidsnota's van november 2020 en oktober 2021 lezen we echter niets over deze drie sites.
Wat zijn uw plannen met het Chinese paviljoen, de Japanse toren en de Hallepoort? Bent u hierover in overleg geweest met de KMKG? Wat was de uitkomst van dat overleg?
Einde 2019 werden de Japanse toren en het Chinese paviljoen beschermd door de Brusselse regering (staatssecretaris P. Smet). Is er overleg geweest met Brussel? Zo ja, wanneer en wat was daarvan de uitkomst?
Werden de werken door de Regie der Gebouwen opgestart? In welke fase zitten die werken nu? Klopt het dat de renovaties in 2021 klaar hadden moeten zijn? Heeft u overlegd met uw collega die verantwoordelijk is voor de Regie? Wat was daarvan de uitkomst?
Het Chinese paviljoen herbergde een Chinese kunstcollectie. Waar bevindt die zich nu? In welke toestand bevindt die zich nu? Is deze toegankelijk voor het publiek? Is de collectie in kaart gebracht? Wat is de waarde ervan? Wat zijn de plannen daaromtrent?
Met dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
Deze vraag kwam aan bod tijdens de bespreking van de beleidsnota, die u
kan terugvinden.