Kamerlid
Kruimelpad
Het eHealthplatform - mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, blijkbaar zijn er sinds eind november 2023 problemen met de uitbetaling van zorgverstrekkers voor getuigschriften die naar de Liberale Mutualiteit werden verstuurd. Al meer dan een maand worden de betrokken zorgverstrekkers niet uitbetaald. Er worden ook andere problemen met eHealth gemeld. Ik hoor bijvoorbeeld van de beroepsgroep van tandartsen – bij de huisartsen is het niet anders – dat de terugbetaling niet altijd klopt.
Bijvoorbeeld, plots is er geen remgeld meer verschuldigd of moet net het volledige bedrag worden betaald. Soms is er geen weigering van terugbetaling, ondanks een overschrijding van het maximumaantal vullingen op een bepaalde tand bijvoorbeeld. Er zijn ook moeilijkheden met het doorsturen van de e-attesten. Uiteraard werkt het eHealthsysteem maar als elke schakel van het netwerk werkt. Mijn vragen daarover zijn de volgende. Hoe wordt de continuïteit van het systeem gegarandeerd? Zijn er de laatste tijd meer problemen met eHealth? Kunt u specificeren welke problemen er vooral zijn?
Op welke manier wordt erover gewaakt dat de problemen tijdig worden opgelost? Ligt de oorzaak van de betalingsproblemen van zorgverstrekkers bij de mutualiteit? Zijn nog dergelijke problemen te verwachten? Hoe wordt erover gewaakt dat de systemen van de mutualiteiten voldoende performant zijn?
Minister Frank Vandenbroucke:
We moeten een onderscheid maken tussen de basisdiensten van het eHealthplatform en de diensten die door andere partners worden aangeboden, bijvoorbeeld MyCareNet. Voor elke basisdienst van het eHealthplatform is er een servicelevelagreement (SLA) van beschikbaarheid. Het is duidelijk dat die servicelevelagreements moeten worden gerespecteerd. Het eHealthplatform is echter afhankelijk van zijn partners. De recentste problemen van gebruikers hebben hun oorsprong in partner-infrastructuurproblemen.
Het eHealthplatform geeft de hoogste prioriteit aan het beheer van incidenten in de productie. Elk incident wordt met de grootste prioriteit behandeld, om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Daarvoor wordt de coördinatie met andere dataleveranciers, bijvoorbeeld MyCareNet, onmiddellijk georganiseerd. Elke onbeschikbaarheid wordt ook kenbaar gemaakt op een speciale website, met vermelding van de starttijd, de getroffen diensten, de oorzaak van de onbeschikbaarheden en de eindtijd van het incident. Het websiteadres is status.ehealth.fgov.be
Voor een groot aantal incidenten zijn er business continuity plan-maatregelen. Bij een incident wordt alles in het werk gesteld om een snelle overstap naar het business continuity plan mogelijk te maken. Na het oplossen van het incident wordt een diepgaande analyse uitgevoerd, om na te denken over de uitvoering van mogelijke aanvullende maatregelen, om herhaling van een soortgelijk incident te voorkomen. Procedures voor de homologatie van software van apothekers worden beschreven en moeten later in 2024 de homologatie van de softwareleveranciers mogelijk maken. De problemen bij één enkele partner hebben vaak een sneeuwbaleffect op de diensten van andere partners, in het bijzonder de diensten rond de geneesmiddelenvoorschriften. Zowel eHealth als andere partners analyseren en implementeren voortdurend corrigerende oplossingen. In termen van het hebben van een volledig zicht op de voorschriften, zal het VIDIS-project in fase 2 dit volledige overzicht van voorschriften en medicatie bieden aan de patiënten, artsen en alle zorgverleners die daarop recht hebben. Vermeldenswaardig is ook het feit dat de eID slechts een van de middelen is om toegang te krijgen tot de openstaande voorschriften van de patiënt. De eID zelf bevat geen gegevens van de voorschriften. Met betrekking tot MyCareNet, er zijn verschillende punten die de diensten de voorbije weken gedeeltelijk hebben beïnvloed.
Ten eerste was er migratie van de IT-diensten van de Liberale Mutualiteit. Er werd een mededeling gedaan aan zorgverleners om de gevolgen van deze migratie te voorkomen. De softwareleveranciers werden tijdig via de ITcommissie geïnformeerd over de aanpassingen die in hun systeem aangebracht moesten worden. Om de IT-migratie mogelijk te maken, was er een periode van onbeschikbaarheid gepland en aangekondigd tussen 15 december 2023 en 4 januari 2024. Als gevolg daarvan was er een stopzetting van diensten en betalingen aan zorgverleners via de door de Liberale Mutualiteit beheerde patiëntgerelateerde zorg. Aangezien de leden van de Liberale Mutualiteit ongeveer 5 % van de bevolking uitmaken, heeft dit gevolgen voor ongeveer 5 % van de transacties. Toen de IT-systemen op 5 januari opnieuw werden opgestart, bleek dat sommige softwareleveranciers hun systeem niet hadden bijgewerkt. Dat heeft geleid tot een verstoring van de herlancering van de transacties via deze softwareleveranciers. Op dit moment, en ondanks onze herinneringen, zijn sommige softwareleveranciers nog steeds niet upto-date.
Ten tweede, er is een productie-incident geweest op 9 januari, op 15 januari en op 22 januari. Aan de NIC-zijde had IT-aanbieder Atos problemen met de stabiliteit van de omgeving op 9 januari, gedurende 55 minuten, op 15 januari, gedurende 25 minuten, en op 22 januari, gedurende 45 minuten. Tijdens deze periode werden de diensten van aanvragen van de verzekerbaarheidsstatus en elektronische attestering gedeeltelijk beïnvloed. Het NIC heeft direct stappen gezet om de impact te beperken, via activering van diensten in BCPmodus en activering van het DRP, het Disaster Recovery Plan. Daarnaast heeft het een warroom opgezet met live statussen en dagelijkse gesprekken op managementniveau tussen NIC, eHealth en Atos. Er werd ook een escalatie gedaan door de CEO van Atos. De oorzaak wordt onderzocht. Sommige indicaties lijken een middlewarecomponent aan te duiden. Het onderzoek gebeurt met alle beschikbare middelen bij alle partners, eHealth en ECM Atos. Er zijn workarounds opgezet om de impact op patiënten en zorgverleners tot een minimum te beperken. De teams krijgen op dit punt prioriteit en er is een permanente en specifieke monitoring om direct de nodige proactieve maatregelen te nemen in geval van nieuwe problemen. Ondertussen, sinds dit weekend, lijkt de root cause gevonden en is men lessen aan het leren uit dit incident, om in de toekomst adequater te kunnen reageren.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, ik dank u voor het antwoord. Ik hoor een opeenstapeling van problemen. Het eHealthsysteem is natuurlijk maar zo sterk als de zwakste schakel en er zijn heel wat schakels. Het heeft echt voor heel veel problemen op het terrein gezorgd en het zorgt nog altijd voor problemen. Ik krijg zowat elke dag een melding van problemen met eHealth. Mijnheer de minister, binnenkort hebben we hier een hoorzitting over eHealth, maar ik denk dat het ook tijd is om een doorlichting van het systeem te doen en eens te kijken waar we staan en of er geen echte, fundamentele verbeteringen nodig zijn.
Het incident is gesloten.