
Kamerlid

Het statuut van verpleegkundige in opleiding (VIO) - mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, het statuut van de verpleegkundige in opleiding zou studenten verpleegkunde…
Minister Frank Vandenbroucke:
Mag ik even tussenkomen, mevrouw Gijbels? Mijnheer de voorzitter, moeten de vragen van mevrouw Rohonyi niet gewoon worden geannuleerd of is het de eerste keer dat haar vragen worden uitgesteld?
Ik wil toch zeggen dat mijn administratie zich te pletter werkt om antwoorden te bieden op alle vragen, maar heel veel mensen – mevrouw Gijbels is een prettige uitzondering daarop en mevrouw Depoorter is ook stipt aanwezig – stellen vragen en komen gewoon niet. Dat gaat toch niet?
Le président:
Je suis d’accord avec vous, monsieur le ministre, et je vais répondre à votre question. Les questions de Mme Rohonyi avaient été reportées précédemment par manque de temps, comme mentionné dans le rapport.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, het statuut verpleegkundige in opleiding zou studenten verpleegkunde meer verantwoordelijkheid en autonomie geven. In antwoord op een eerdere vraag hierover gaf u aan dat de onderhandelingen over het VIO-statuut nog liepen. Zoals u weet heeft Vlaanderen de onkostenvergoeding van de vierdejaarsstudenten van de bachelor verpleegkunde telkens verlengd, hoewel dat eigenlijk niet haar taak is. Wat is de stand van zaken van het statuut verpleegkundige in opleiding? Waar zitten eventuele struikelblokken? Hoe staat het met de vergoeding voor de vierdejaarsbachelor? Is er overleg met de ziekenhuissector over een vergoeding? Wat zijn daar de conclusies?
Minister Frank Vandenbroucke:
Mijnheer de voorzitter, de kwestie van het statuut verpleegkundige in opleiding voor vierdejaarsstudenten verpleegkunde is eind 2022 en begin 2023 meermaals met de gemeenschappen besproken in de interkabinettenwerkgroep Gezondheidsberoepen.
Er is daarover geen akkoord bereikt, noch over de financiering noch over het statuut. Vierdejaarsstudenten verpleegkunde vallen onder de bevoegdheid van Onderwijs en dus onder de bevoegdheid van de gemeenschappen. De juridische analyse is dat er geen apart statuut nodig is op het niveau van de wet op de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen om studenten meer verantwoordelijkheid en autonomie te geven tijdens hun vierde jaar. Zorgen voor verbeteringen in het statuut, een vergoeding voor deze studenten enzovoort, is echt wel de verantwoordelijkheid van de gemeenschappen.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, de meningen zijn daarover verdeeld. Het is natuurlijk jammer dat net de studenten daarvan het slachtoffer zijn.
Minister Frank Vandenbroucke:
Dat is geen kwestie van mening. Dat is een kwestie van Grondwet, bijzondere wetten, bevoegdheden en politieke verantwoordelijkheid.
Frieda Gijbels (N-VA):
Ik zal de boodschap doorgeven. Ik veronderstel dat u die zelf ook al hebt gegeven. Mij is verteld dat er onduidelijkheid blijft. Men wacht nog steeds op de federale overheid. Ik zal het doorgeven en ik zal er ongetwijfeld nog eens op terugkomen.
Het incident is gesloten.
