Kamerlid
Kruimelpad
Keizersneden - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie Gezondheid 25 oktober 2022:
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, volgens cijfers van de OESO stijgt het aantal keizersnedes wereldwijd. Volgens het KCE ligt het aantal keizersnedes in België nog steeds lager dan het EU-gemiddelde, maar het geeft het advies om dit nauwgezet te blijven opvolgen. De Eenheid Audit Ziekenhuizen hield daarom kortgeleden een audit. Opvallend was dat het percentage keizersnedes op het totale aantal geboortes sterk verschilt tussen de ziekenhuizen, zonder dat er duidelijke geografische verschillen zijn. De verklaring voor het verschil is volgens het auditcomité dus te vinden bij de ziekenhuizen zelf. Hoewel er geen ideale proportie voor het aandeel van keizersnedes bestaat, moeten misuse en overuse ervan worden vermeden, aangezien keizersnedes complicaties kunnen veroorzaken en omdat een volgende bevalling vaak opnieuw via een keizersnede dient te gebeuren.
Er worden verschillende aanbevelingen gedaan, zoals een verkorting van de tijd van decision to incision, het profylactisch gebruik van antibiotica, meer inzetten op het meegeven van gezondheidsinformatie en het correct coderen van ziekenhuisgegevens. De audit heeft verschillende ziekenhuizen aangespoord om hun processen te herzien, wat een zeer goede evolutie is.
Op welke manier volgt men de eventuele toepassing van die aanbevelingen op? Controleert men of de ziekenhuizen een verbeterplan hebben opgesteld? Werd er een tijdlijn opgesteld? Kunnen de ziekenhuizen hun cijfers benchmarken?
Minister Frank Vandenbroucke:
Mevrouw Gijbels, ik ben het volledig met u eens dat dit een belangrijke kwestie is, maar ik zal een teleurstellend kort antwoord geven. De ziekenhuizen krijgen een individueel auditrapport, waarbij ze per item vergeleken worden met de andere ziekenhuizen. Op basis van die benchmark en de aanbevelingen kunnen de ziekenhuizen aan de slag gaan om kwaliteitsverhogende maatregelen te nemen. Bij het afronden van de audit was de wetgeving die het opvolgen van verbeterplannen mogelijk maakt nog niet in voege. Daardoor is mijn antwoord beperkt. Ik stel informeel wel vast dat veel ziekenhuizen intussen actie ondernemen op basis van de gevoerde audit.
Frieda Gijbels (N-VA):
Dank u, mijnheer de minister. Het is inderdaad een ietwat teleurstellend antwoord, want het is belangrijk dat er na de analyse effectief iets wordt gedaan met de aanbevelingen. Het aantal keizersnedes op het totale aantal geboortes varieert immers van 16 % tot 35 % naargelang het ziekenhuis waar de bevalling plaatsvindt.
De ziekenhuizen met het laagste aantal keizersnedes zitten bij de top en kunnen zich ook goed vergelijken met Nederland, Finland, Zweden en Noorwegen. De ziekenhuizen aan het andere uiterste zitten echt wel een heel stuk boven het Europese en wereldwijde gemiddelde.
Benchmarken zal al helpen, maar een nieuw onderzoek binnen enkele jaren zou ook kunnen helpen om hen aan te sporen om hun beleid in de juiste richting te sturen.
Minister Frank Vandenbroucke:
Dat is een goede suggestie.
Het incident is gesloten.