Kamerlid
Kruimelpad
Kinesitherapie en revalidatie na Covid-19 infectie - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
22 juni 2021: ingediende mondelinge vraag in de commissie Volksgezondheid.
Mijnheer de minister,
Een Covid-19 infectie kan niet alleen acute gezondheidsproblemen geven, maar kan ook op de langere termijn gevolgen hebben.
Kinesitherapie en neuromusculaire revalidatie lijken voor deze patiënten in vele gevallen aangewezen, of ze nu op intensieve zorgen hebben verbleven of niet. Voor patiënten die wel op intensive care verbleven wordt vrij intensieve revalidatie voorzien waarbij de huidige nomenclatuur voor fysiotherapie 60 kinesitherapeutische sessies per jaar voorziet. Voor patiënten zonder voorafgaande opname op intensieve zorgen is echter geen specifieke maatregel voorzien.
Er werd vanuit AXXON, de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten, al meermaals gepleit om de nomenclatuur rond post-Covid-19 revalidatie in de eerste lijn (tijdelijk) te herzien, met (tijdelijke) invoering van een kinesitherapieverstrekking voor deze patiënten. De reguliere M-nomenclatuur zou een onvoldoende aantal verstrekkingen op jaarbasis voorzien en ook de kosten van arbeidsintensieve behandelingen niet kunnen dekken. Zij hebben een voorstel klaar en overgemaakt aan uw kabinet alsook aan het RIZIV. Hun concreet voorstel is een individuele kinesitherapiezitting met globale gemiddelde duur van 45 minuten voor een Covid-19-patiënt die al dan niet opgenomen geweest is in het ziekenhuis, en al of niet verbleven heeft op intensieve zorg. Deze individuele kinesitherapiezitting bedraagt € 37,50, kan maximum 80 keer per kalenderjaar worden aangerekend als de kinesitherapeut beschikt over een medisch voorschrift dat deze verstrekking duidelijk rechtvaardigt en er kan geen remgeld noch supplement aangerekend worden.
Ik stel u hieromtrent dan ook graag volgende vragen:
Hebt u kennis genomen van het voorstel van AXXON? Wat is uw houding hier tegenover? Zal u stappen ondernemen om de nomenclatuur voor het behandelen van long Covid patiënten te herzien en (tijdelijk) uit te breiden, onafhankelijk van het feit of patiënten op intensieve zorgen werden opgenomen of niet?
Het KCE is bezig met een analyse omtrent de langdurige gevolgen na Covid-19. Is er al een tussentijds rapport beschikbaar of zijn er tussentijdse aanbevelingen en zo ja, kan u deze toelichten? Zo nee, wanneer kunnen we deze verwachten?
Dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
01.22 Minister Frank Vandenbroucke:
Over long covid heb ik al herhaaldelijk antwoorden gegeven. Het is soms moeilijk om altijd opnieuw dezelfde vragen te krijgen. Die zaken gaan niet zo snel vooruit. Laat mij met betrekking tot long covid om te beginnen zeggen dat we én wat betreft de medische praktijk, én wat betreft problematieken van kosten en terugbetaling én wat betreft de ervaring door de patiënten, projecten hebben lopen. Wat de medische praktijk betreft, is er een project opgestart dat de bedoeling heeft om richtlijnen van goede praktijken in de eerste zorg en in de revalidatie uit te werken. Dat rapport moet ingeleverd worden tegen mei 2022. Ook met betrekking tot de medische praktijk wordt op dit ogenblik gewerkt aan een screeningstool in overleg met de academische ziekenhuizen en de huisartsenorganisaties om post-covidpatiënten beter te kunnen identificeren zodat mensen die langdurige symptomen ten gevolge van covid vertonen efficiënter, sneller en goed kunnen worden doorverwezen naar de tweede lijn. De wetenschappelijke literatuur zelf is volop in ontwikkeling. Wanneer die screeningstool er is, zal die verder ontwikkeld moeten worden. Er is het lopende onderzoek in overleg met de patiëntenorganisaties over de impact van langdurige covid op de kosten. Ik heb eerder al gezegd dat in een eerste benadering de maximumfactuur als beschermingssysteem wel adequaat blijkt te zijn. Wij weten evenwel dat de maximumfactuur enkel functioneert ten aanzien van kosten die in de terugbetaling zijn opgenomen. Mensen kunnen eventueel te maken hebben met kosten, bijvoorbeeld voor vitamines die voorgeschreven worden door artsen, die niet in de terugbetaling zitten en bijgevolg niet in de maximumfactuur zijn opgenomen. Dat is iets waarover ik mij momenteel buig, waarover ik nadenk en waarvoor ik initiatieven wil nemen. Dat zijn we aan het bekijken.