Kamerlid
Kruimelpad
N-VA over verbod op supplementen voor scans: “Vestzak-broekzakoperatie”
“Het recente verbod op het heffen van supplementen op ambulante CT-en MRI-scans tijdens de werkuren, wordt gepresenteerd als een stoere maatregel door Minister Vandenbroucke, maar is niets meer dan oppervlakkige opsmuk”, zegt Kamerlid Frieda Gijbels, “Met mogelijk nefaste gevolgen voor de patiënt nog wel.”
“In zijn communicatie waant hij zich de rode Robin Hood die geld weghaalt bij de rijke artsen en het aan de arme patiënten geeft. Dat lijkt sympathiek en sociaal, maar is het allesbehalve”, legt Gijbels uit, “Zolang de basisfinanciering van onze ziekenhuizen ontoereikend is en er moet worden bijgepast uit artsenhonoraria en apotheek, zal elke ingreep in de ene afdeling er onvermijdelijk toe leiden dat dat geld elders moet worden gezocht. Dit is dus geen solidaire maatregel maar een vestzak-broekzak-operatie.”
In plaats van te doen wat moet, namelijk een doorlichting van de ziekenhuissector, waarbij ziekenhuizen ook verantwoordelijk worden gesteld voor hun beleid, knipt Vandenbroucke stukjes uit het kluwen dat de ziekenhuisfinanciering is, zonder rekening te houden met de gevolgen. De radiologie-afdelingen vandaag proberen de wachtlijsten te beperken door 24/7-diensten aan te bieden en kunnen vaak niet anders dan daar supplementen voor te vragen. Deze abrupte ingreep zal ervoor zorgen dat de wachtlijsten oplopen en dat wie kan en wil betalen, sneller aan de beurt komt.
“Vandenbroucke probeert zijn blazoen op te poetsen in het licht van de nakende verkiezingen en een aantal trofeeën in de wacht te slepen. Ondertussen blijven er elk jaar miljarden wegsijpelen door de versnippering en inefficiënte organisatie van onze zorg. We kunnen ons dat echt niet meer blijven permitteren.”
De maximale quota die Vandenbroucke oplegt voor het aantal scans vindt Gijbels ook onbegrijpelijk. “Uiteraard moeten we de stralingsdosis onder controle houden. We staan daar al veel te veel jaren aan de kop van het peloton. Maar maxima? Zo werkt de gezondheidszorg niet. Een radiologisch onderzoek moet kunnen gebeuren als dat verantwoord is, als dat nuttig en nodig is voor de diagnose en behandeling. Dat moet de enige richtlijn zijn.”
Gijbels stelt zelfs in vraag of de maatregelen wel stand zullen houden als iemand naar het Grondwettelijk Hof zou stappen, gezien de maatregel van Vandenbroucke selectief één beroepsgroep viseert. Ze vindt het ook straf dat de torenhoge maximale ereloonsupplementen voor éénpersoonskamers in Brussel en Wallonië ongemoeid worden gelaten. “De Vlaamse ziekenhuizen moeten zeker ook worden doorgelicht, maar hoe kan het dat de ziekenhuizen die hun uitgaven al jarenlang binnen de perken proberen te houden, gevangen worden in een strakker financieel keurslijf?”