Kamerlid
Kruimelpad
Narcodontie bij kinderen - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke
16 december 2022:
Op 9 februari 2022 stelde ik u al schriftelijke vraag nr. 1273 (Vragen en Antwoorden, Kamer, 2021-2022, nr. 80) over tandheelkundige behandelingen onder narcose (narcodontie). Er werd toen verwezen naar cijfers van 2016 (dit waren de laatste cijfers).
Daaruit bleek dat maar liefst 251.705 tandheelkundige ingrepen onder narcose werden uitgevoerd, het grootste deel hiervan bij minderjarigen. Het merendeel hiervan gebeurt in Vlaanderen (72 %), tegenover 20 % in Wallonië en 6 % in Brussel. De voornaamste reden om tandheelkundige behandelingen onder narcose uit te voeren zijn cariësbehandelingen. Het gaat daarbij vaak om polycariës, waarbij kinderen met meerdere gaatjes in de tanden in één keer kunnen worden behandeld.
Dat grote aantal behandelingen onder narcose moet naar beneden, gezien de implicaties op het gezondheidsbudget, op de gezondheid van de kinderen en gezien het feit dat dergelijke behandelingen in vele gevallen kunnen worden vermeden door een goede preventieve aanpak. Bovendien is het van belang dat er na dergelijke behandelingen onder narcose een goede opvolging komt, om een herbehandeling onder narcose te vermijden.
1. Kan u het aantal behandelingen onder narcose aangeven voor de laatste vijf jaar, graag opgesplitst per nomenclatuur, per gewest en per provincie:
- 305152 - 305163;
- 305130 - 305141?
2. a) Wat is uw plan van aanpak in verband met deze problematiek?
b) Is het uw bedoeling om het aantal behandelingen onder narcodontie te verlagen?
c) Wat is daarbij het doel en de tijdslijn?
3. In het laatste akkoord tussen tandartsen en ziekenfondsen wordt lachgassedatie vermeld.
a) Wat is daarrond de bedoeling?
b) Wordt daar een bepaalde tijdslijn gehanteerd?
c) Wat zijn de implicaties van de implementatie van behandelingen onder lachgas?
d) Moeten er flankerende maatregelen worden genomen, en zo ja, welke zijn dat dan?
6 maart 2023:
Het Geachte Lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.
1. De dienst onderzoekt de gegevens met betrekking tot de tandheelkundige zorg onder algemene narcose. Dit betreft een complexe analyse die tijd vraagt. De resultaten zullen zo snel mogelijk aan het Geachte lid worden overgemaakt.
2. Ter herinnering, in de studie van het Intermutualistisch agentschap waarnaar u verwijst, werd geschat dat ongeveer 1% van alle terugbetaalbare tandheelkundige verstrekkingen onder algemene narcose werden uitgevoerd. Het betreft een ondezoek dat enkele conclusies trekt op basis van cijfergegevens, maar het laat niet toe te zeggen in hoeverre deze zorg niet had mogen uitgevoerd worden zonder algemene narcose en het laat niet toe om conclusies te trekken over de behoeften van de patiënt. Het is natuurlijk mijn doel om het aantal tandheelkundige zorgen onder algemene narcose te verminderen en zeker voor kinderen.
3. Zoals gevraagd door de Nationale commissie tandheelkundigen-ziekenfondsen, heb ik de bevoegde instanties gevraagd om de kwestie inzake lachgassedatie te onderzoeken. Dit kan reeds gebruikt worden in ziekenhuizen. Het Nationaal akkoord tandheelkundigen-ziekenfondsen voorziet niet in een termijn voor de uitvoering van dit project en de eventuele inwerkingtreding ervan zou voorbereidende werkzaamheden vereisen binnen verschillende organen alsook de publicatie van verschillende wetteksten.