Kamerlid
Kruimelpad
PCR analyses voor SARS-CoV-2 door het federale testplatform bis - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
18 mei 2021: ingediende mondelinge vraag tijdens het actualiteitsdebat over COVID-19 in de commissie Volksgezondheid.
Mijnheer de minister,
Een platform van 8 klinische labs vormt het zogenaamde Federale Testplatform bis. Er is voor hen een aparte financiering gezien. Naast een opstartvergoeding van 275.000 euro per site, is er nog een maandelijkse vergoeding van 720.000 euro per site, hetgeen neerkomt op 2000 analyses per dag per site. Indien er meer dan 2000 testen per dag worden uitgevoerd, dan kunnen die testen bijkomend worden gefactureerd, met aftrek van de kosten voor apparatuur en reagentia die door de federale overheid al werden gedragen. In totaal wordt dit testplatform dus betaald voor 16.000 testen per dag of 112.000 testen per week. Op het overzicht van Sciensano lijkt dit aantal bijlange na niet te worden bereikt.
kan u een overzicht geven van het aantal testen dat dagelijks door de verschillende labs van het federale platform wordt uitgevoerd?
klopt het dat er minder testen worden uitgevoerd dan waar ze voor worden betaald? Hoeveel testen hadden ze moeten uitvoeren in ruil voor de vergoeding en hoeveel werden er effectief uitgevoerd?
zijn er labs die bijkomende testen hebben gefactureerd? Zo ja, welke labs en voor welk aantal / bedrag?
op welke manier zal u deze situatie oplossen?
Met dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
03.22 Minister Frank Vandenbroucke:
Ik wil nog even terugkomen op het federaal platform. Dat bestaat uit acht partners van een klinisch labo en een universitair labo. Deze partners krijgen testmateriaal en apparatuur ter beschikking gesteld door de overheid, wat toelaat om grote volumes te analyseren, tot 7.000 testen per site per dag. De acht sites tekenden overeenkomsten met het RIZIV en de FOD Volksgezondheid waarin de werkings- en financieringsmodaliteiten zijn vastgelegd. U weet dat de financiering bestaat uit drie delen: een eenmalige vergoeding voor opstartkosten op basis van aangetoonde kosten; een forfaitaire vergoeding per maand, wat overeenkomt met het personeel dat nodig is om dagelijks gemiddeld 2.000 testen uit te voeren; en een kost per uitgevoerde test, waarvan de reeds vergoede kosten worden afgetrokken. De personeelskosten zijn verbonden aan de testen en bedragen 12 euro per test. Deze regelingen en afspraken werden gemaakt voor en tijdens de tweede golf, toen er duidelijk nog onvoldoende testcapaciteit voorhanden was. Ondertussen hebben de klinische labo's buiten het federaal platform eveneens een sterke opschaling van de testcapaciteit kunnen realiseren, van ongeveer 18.000 testen per dag op 1 juli 2020 tot meer dan 100.000 testen per dag op 31 december 2020. In de periode tot midden april 2021 werden 15 tot 20 % van de testen uitgevoerd binnen dit platform. In absolute cijfers ging het om 41.000 tot 96.000 testen per week. Ik denk dat de capaciteit die zo werd gecreëerd binnen, maar ook buiten het federaal platform voldoende is om onze nationale behoeftes tijdens deze pandemie te dekken. We zullen in de volgende fases van de pandemie moeten nadenken over de opdracht van het federaal testplatform. Dat zal moeten evolueren en ook de financiële mechanismes moeten tegen het licht worden gehouden.
03.23 Frieda Gijbels (N-VA):
U gaf aan dat het federaal testplatform bis 41.000 tot 96.000 testen per week uitvoert. Wij betalen hen echter voor 112.000 testen per week. Hoeveel testen hebben zij in totaal al uitgevoerd en hoeveel hebben wij er inmiddels te veel betaald? Ik kan mij indenken dat hiervoor enorme bedragen onterecht betaald zijn, want het gaat om forfaits die op schattingen gebaseerd worden. Ik meen dat men dit sterk heeft overschat en dat men daar zo snel mogelijk in moet gaan knippen. Dat kan immers onmogelijk blijven aanslepen