Kamerlid
Kruimelpad
Performantie en financiering van het federale testplatform - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke
27 juni 2022:
Mijnheer de minister,
Het federale testplatform werd tijdens de covidcrisis ingericht om de toevloed aan PCR testen de baas te kunnen. Of dit platform daadwerkelijk nodig was, daarover verschillen de meningen.
Graag had ik voor elke site van het federale testplatform vernomen
A. hoeveel financiering ze per maand hebben ontvangen en
B. hoeveel testen ze hebben uitgevoerd (PCR diagnostiek Covid).
Graag had ik ook vernomen
hoeveel sequencing elke site van het federale platform heeft uitgevoerd?
Stond daar extra financiering tegenover of was dat inbegrepen in de vergoeding?
Werd hiervoor apparatuur en verbruiksmateriaal aangekocht op federaal budget? Zo ja welk soort apparatuur en verbruiksmateriaal en hoeveel per site?
Hoe ziet u de toekomst van het federale testplatform?
Op welke manier zal u voldoende testcapaciteit naar de toekomst toe garanderen?
Met dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
23 januari 2023:
1. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de betalingen per maand per site en het aantal gefactureerde testen.
De gegevens vanaf september 2022 zijn onvolledig.
2. Onderstaande tabel toont het aantal verstrekkingen en de uitgaven voor genoomsequencing van het SARS-CoV-2-virus (553954 – 553965 en 553976 – 553980) uitgevoerd door ziekenhuislaboratoria die deel uitmaken van het federaal platform in het boekhoudkundig jaar 2021.
Het uitvoeren van genoomsequencing wordt niet gefinancierd via de overeenkomst voor het federaal platform. Er bestaat een specifieke overeenkomst voor de genoomsequencing, waar 13 ziekenhuislaboratoria deel uit maken van een genoomsequencingplatform. 6 van de 8 laboratoria van het federaal platform maken ook deel uit van het genoomsequencingplatform. Per onderzocht staal wordt een vergoeding van 75 EUR voorzien.
3. Het Federaal Testplatform Covid Testing werd in oktober/november 2020 opgericht om – in afwachting van de beschikbaarheid van een doeltreffend vaccin en rekening houdend met de door Sciensano geraamde behoeften inzake de opsporing van het SARS-CoV-2 virus – de beschikbare analysecapaciteit in de erkende laboratoria voor klinische biologie tijdelijk aan te vullen. De overeenkomst werd afgesloten met 8 universiteiten of researchcentra die samenwerken met een erkend laboratorium en zijn na 2 jaar afgelopen tussen 26 oktober en 23 november 2022.
Gezien de huidige epidemiologische situatie, het testbeleid waarbij meer ingezet wordt op zelftesten en antigeentesten en de modellen die de evolutie van de COVID-19 pandemie en bijgevolg de nood aan testing voorspellen (rekening houdend met de vaccinatiegraad), werden verschillende scenario’s onderzocht en werd er geëvalueerd dat de reservecapaciteit van het Federaal Platform niet langer nodig is. Bijgevolg zijn de conventies voor de operationele taken van het Federaal Platform niet verlengd.
Het uitgeleende PCR equipment zal echter ter beschikking van de labo’s blijven en dusdanig op een nuttige manier kunnen ingezet worden.
Bij zijn oprichting en in de daarop volgende periode heeft het Federaal Platform een antwoord geboden aan een zeer grote behoefte en nood aan bijkomende en complementaire capaciteit inzake PCR-testing. In het totaal werden er ongeveer 4,5 miljoen testen uitgevoerd door de labo’s van het Federaal Platform. In piekperiodes heeft het platform meer dan 20% van het totaal aantal PCR-testen uitgevoerd hetgeen de nood en meerwaarde van dit platform benadrukt.
4. Zoals eerder vermeld is de noodzaak aan analyse -en staalafnamecapaciteit gekoppeld aan de gehanteerde testrichtlijnen. Op 17 oktober 2022 werden de testrichtlijnen laatst gewijzigd. Hierbij krijgen zelftesten en snelle antigeentesten uitgevoerd door artsen en apothekers een meer belangrijke rol. Vandaag bevinden we ons in een situatie met een circulerende variant met lage ziekte-ernst, waar niet meer alle symptomatische personen worden getest. Ook wordt niet meer getest voor elke opname in een ziekenhuis of rusthuis, wel voor een opname op diensten waar personen verblijven met kans op ernstig ziekteverloop. Ook bij grote uitbraken in collectiviteiten waar kwetsbare personen verblijven kan nog getest worden.
Het aantal uitgevoerde testen is dus sterk verminderd tot ongeveer 5.000 testen per dag.
De testcapaciteit is dus vandaag ruim voldoende.
Wanneer er nieuwe grote infectiegolven aankomen, met een variant met belangrijke ziekte-ernst of immune-escape, zijn scenario’s mogelijk waarbij er opnieuw op grote schaal getest zal worden bij alle symptomatische gevallen, hoog risico contacten en clusteruitbraken. Veel zal ook afhangen van de wil van de bevolking om zich (opnieuw) te laten testen.
Er wordt verwacht dat een beperkter aandeel PCR nodig zijn. De noodzakelijke capaciteit voor de PCR testen is vandaag beschikbaar in de erkende klinische laboratoria. Er zijn natuurlijk heel wat afhankelijkheden voor de beschikbare capaciteit, bijvoorbeeld het personeel in de laboratoria, beschikbaarheid van testmateriaal en de organisatie van de staalafnames.
Gelieve ons te contacteren voor de tabellen.