Kamerlid
Kruimelpad
Serologische testen Covid-19 - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
20 juni 2021:
Mijnheer de minister,
Meerdere studies toonden recent aan dat vaccinatie een goede boosterrespons geeft na doormaken van Covid-19-infectie (Manisty 2021, Prendecki 2021, Saadat 2021). Deze laatste studie, alsook de heer Dirk Ramaekers in De Afspraak en het RIVM in Nederland geven aan dat 1 boostervaccin na (aantoonbare) Covid-19-infectie (en dus de aanwezigheid van antilichamen) voldoende bescherming biedt. Voor het RIVM in Nederland volstaat een gevalideerde serologische test om een doorgemaakte Covid-19-infectie aan te tonen. In ons land blijkt dit niet zo te zijn.
Vandaar volgende vragen:
Welke rol spelen de serologische testen in onze vaccinatiecampagne?
Waarom worden de serologische testen niet geaccepteerd als doorgemaakte ziekte? Is het uw intentie om dit, naar analogie met Nederland, aan te passen?
Wordt iemand die antilichamen heeft gevolgd door 1 Covid-19-vaccin aanvaard als volledig gevaccineerd voor het bekomen van het coronacertificaat?
Dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
Commissie Gezondheid en Gelijke Kansen 15 september 2021:
20.01 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, deze vraag is enigszins gedateerd, omdat de situatie ondertussen al enigszins veranderd is. Mijn vraag gaat over de evidentie die er is dat na een doorgemaakte covidinfectie een mRNA-vaccin zou volstaan om een voldoende antistoffenrespons te krijgen. Volgens de laatste evidentie is die respons zelfs sterker dan een dubbele vaccinatie bij niet eerder geïnfecteerde mensen. Blijkbaar spelen de serologische testen in onze vaccinatiecampagne weinig rol. Ik weet niet hoe dat komt. Hoe komt het dat serologische testen niet als een doorgemaakte ziekte worden geaccepteerd? Waarom heeft men ervoor gekozen dat alleen een PCR-test een doorgemaakte ziekte kan bewijzen? Wordt iemand die antilichamen heeft en die een covidvaccin heeft gekregen, aanvaard als volledig gevaccineerd voor het bekomen van een coronacertificaat?
20.02 Minister Frank Vandenbroucke:
Mijnheer de voorzitter, mevrouw Gijbels, welke rol spelen serologische testen in de vaccinatiecampagne? De Hoge Gezondheidsraad raadt in een recent advies aan om ook mensen die reeds COVID-19 doormaakten toch een volledige vaccinatieschema te geven. Dat advies houdt vooral rekening met het fenomeen van de nieuwe varianten. Wij weten immers enkel van het Wuhanvirus, de Engelse en de Zuid-Afrikaanse variant, dat één prik volstaat. Waarom wordt de serologische test niet geaccepteerd? Die vraag wordt eigenlijk al een beetje door mijn vorig antwoord beantwoord. Wij zijn er zeer onzeker over of wij op basis van een serologische test kunnen beslissen dat iemand voldoende beschermd is. Een ander gegeven, waarnaar u in een volgend punt vraagt, is een positieve PCR-test van maximaal zes maanden oud, want die geldt als een herstelcertificaat bij het gebruik van het coronacertificaat. Een positieve PCR-test aanvaarden we dus, terwijl we van een serologische test vinden dat we niet zo gemakkelijk kunnen besluiten dat mensen voldoende beschermd zijn. Om die reden zeggen wij dan ook dat die mensen nog een volledig vaccinatieschema moeten krijgen. Ik hoop dat ik daarmee duidelijk geantwoord heb op de vragen.
20.03 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, bedankt voor uw antwoord. Bij al de regels en genomen besluiten zie ik niet altijd goed waarop ze juist gebaseerd zijn. U verwijst bijvoorbeeld naar de Hoge Gezondheidsraad, die zou aanraden om toch dubbel te vaccineren bij mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt. Net las ik echter een naar mijn idee heel recent advies van de Hoge Gezondheidsraad volgens hetwelk één dosis van een mRNA-vaccin na een doorgemaakte infectie zou moeten kunnen volstaan. Ik vind dat op zijn minst dus verwarrend. In andere landen wordt een en ander bovendien op nog een andere manier opgevat. Zo vernam ik het verhaal van een Zweedse professor die naar een congres in Leuven kwam. Een doorgemaakte infectie met één mRNA-vaccin werd hier niet aanvaard, terwijl dat in Zweden wel werd aanvaard. Zodoende is mij niet altijd duidelijk op welke gegevens men zich baseert en de verschillen tussen de landen vind ik daarenboven erg verwarrend. Kan u verwijzen naar de adviezen die hieromtrent juist zijn verstrekt? Dat zou interessant zijn.
20.04 Minister Frank Vandenbroucke:
Ik verwees net naar advies nr. 9634 – 1 of 2 doses indien besmet met SARS-CoV-2 van de Hoge Gezondheidsraad. Ik weet wat u bedoelt, in de verschillende werkzaamheden van de Hoge Gezondheidsraad is inderdaad gewezen op de effectiviteit van één prik voor mensen die met bepaalde varianten van het virus besmet zijn, maar ik denk dat het algemene advies van de Hoge Gezondheidsraad desondanks is dat wij in de vaccinatiecampagne onverkort alle mensen volledig moeten vaccineren, ook mensen die al eens besmet zijn geweest, met het oog op de nieuwe varianten. Daarnaast is er ook de twijfel over de interpretatie van serologische testen, met name de vraag hoe men die moet lezen in termen van beschermd zijn tegen de ziekte.