Kamerlid
Kruimelpad
Ziekteverloop Covid19 - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie gezondheid 8 februari 2022:
07.01 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, opnieuw een gedateerde vraag, want ze gaat nog over de derde golf. We zijn nu al even verder, maar de vraag over het ziekteverloop blijft wel relevant. Bij verschillende golven kregen we met verschillende varianten te maken. Er lijkt toch een zekere evolutie qua ziekmakend vermogen van de varianten. Ik vroeg mij af of er een analyse was gebeurd inzake de ernst van het ziekteverloop. Ondertussen is duidelijk dat het verloop milder is, al weten we niet wat de toekomst zal brengen.
Ik zou graag weten of er een verschil in ziekteverloop is bij gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Ik kreeg nooit een antwoord op de vraag, en vindt ze ook niet in de verslagen van Sciensano, of er niet een gemiddeld aantal ligdagen kan worden gegeven voor de gewone opnames en de opnames op intensieve zorg voor elke golf en covidvariant. Dat is nuttige informatie om de ernst van een golf te kunnen inschatten. Ik weet dat u zult zeggen dat vooral de bezetting van een ziekenhuis belangrijk is voor de ernst van de epidemie, maar het aantal ligdagen per individuele patiënt is toch ook van belang. Wordt er ook gebruik gemaakt van mediumcarebedden? Worden die gecatalogeerd als gewone opnames of als opnames in intensive care? Hoe zit het met de financiering van die bedden?
07.02 Minister Frank Vandenbroucke:
Mevrouw Gijbels, ik lees u niet alle Sciensanorapporten voor. Eigenlijk stelt u vragen over dingen die worden gepubliceerd. Ik geef u een paar elementen.
Er zijn analyses gebeurd over de evolutie van de ernst van het ziekteverloop. Zo is bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames per 100 gedetecteerde covidgevallen sinds het begin van de vaccinatiecampagne sterk veranderd. Terwijl tijdens de tweede golf ongeveer 7 op 100 covidgevallen een ziekenhuisopname vereisten, is dat begin juli 2021 gedaald tot 2,5 ziekenhuisopnames op 100 covidgevallen. Dat blijft sindsdien stabiel tussen 2 % en 4 %. Omwille van de recente sterke stijging in viruscirculatie worden er echter nog steeds grote aantallen patiënten opgenomen in het ziekenhuis per week. U vindt het volledige resultaat in het thematische rapport Vaccinatiegraad en epidemiologische impact van de COVID-19-vaccinatiecampagne in België, dat gepubliceerd werd op de website van Sciensano.
Niet-gevaccineerde personen vertonen een ernstiger ziekteverloop dan volledig gevaccineerde personen. U vindt dat allemaal ook terug in bovenvermeld thematisch rapport.
De ligduur bij opname en opname op ICU van gehospitaliseerde patiënten is gecapteerd in de Clinical Hospital Survey. Er is daar wel drie tot vier weken vertraging in de registratie. In het algemeen bedraagt de mediaanligduur bij opname 9 dagen in de eerste golf, 9 dagen in de tweede golf, 8 dagen in de derde golf en 6 dagen in de vierde golf. De mediaanligduur bij opname op ICU bedraagt 9 dagen in de eerste golf, 8 dagen in de tweede golf, 9 dagen in de derde golf en 5 dagen in de vierde golf.
Mediumcarebedden worden in onze ziekenhuizen niet gezien als een specifieke kenletter. Hetmediumcarenet wordt, net als de bedden op intensieve zorg, door de ziekenhuizen georganiseerd binnen algemene kenletters: heelkunde, interne geneeskunde enzovoort. Aangezien er geen specifieke kenletter toegewezen werd aan deze bedden zijn er ook geen specifieke financiële berekeningen, andere dan deze voor de algemene kenletter.
U weet dat het organiseren van mediumcarebedden voor covid als doelstelling heeft het beperken van het aantal patiënten op intensieve zorg. Ze kunnen dus gebruikt worden als een step-upbed, wanneer een patiënt nog niet kritisch genoeg is voor intensieve zorgen maar toch reeds nood heeft aan meer doorgedreven observatie en monitoring, of als step-downbed, als de patiënt intensieve zorg kan verlaten maar nog net niet stabiel genoeg is om op een klassieke verpleegkundige afdeling verzorgd te worden.
Het typevoorbeeld van medium care is het covid high oxygen care bed, een bed buiten intensieve zorgen maar met opgedreven monitoringcapaciteiten en vooral ook opgedreven zuurstoftoedieningscapaciteiten, zonder mechanische beademing.
07.03 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, u verwees naar de cijfers van Sciensano. U mag het mij niet kwalijk nemen, de vraag is reeds een paar maanden oud, toen was de registratie nog wat minder gedetailleerd. Ondertussen is dat inderdaad verbeterd.
Met betrekking tot de mediaan van het aantal ligdagen zal ik verder nog eens kijken, want ik heb dat zelf niet meteen gevonden. U verwees naar de Clinical Hospital Survey, ik zal dat zeker nakijken.
Ik denk ook dat het belangrijk is dat er zo veel mogelijk en voor zover verantwoord van de mediumcarebedden wordt gebruikgemaakt. Ik vraag mij dan nog wel af hoe dit past binnen de forfaitaire vergoeding voor covidpathologie. Valt dit binnen de vergoeding voor de gewone bedden of binnen de vergoeding voor intensieve zorg? Kunt u dat verder verduidelijken?