Om een antwoord te bieden op het tekort aan testcapaciteit in het begin van de coronapandemie werd een federaal testplatform opgericht om de toevloed van PCR-testen aan te kunnen. Het systeem bestaat uit acht klinische laboratoria, verbonden aan universitaire centra. Bij de verlenging van de erkenning van de bestaande regionale test- en triagecentra in het voorjaar van 2022 werd de voorwaarde ingevoerd om samen te werken met een laboratorium van het federaal platform voor de analyses van de PCR-testen.
Voor de werking van dat parallelle circuit hangt er een stevig prijskaartje aan vast. De opstart van het systeem kostte reeds 2,2 miljoen euro (275.000 per site). Maandelijks wordt er nog steeds 576.000 euro uitbetaald aan het platform, terwijl uit de cijfers van Sciensano blijkt dat er nauwelijks nog testen worden uitgevoerd. “We kaarten reeds lang de oversubsidiëring van deze centra aan. Na onze aanhoudende kritiek werd de forfaitaire financiering teruggeschroefd. Maar de kostprijs is nog steeds te hoog in vergelijking met de geleverde prestaties. Terwijl sommige laboratoria van het federale platform vrij veel testen hebben geanalyseerd, was dat in andere centra veel minder. Deze laboratoria hebben zelf aangegeven dat er overschotten waren, maar de minister heeft me nooit willen vertellen wat er dan met die overschotten is gebeurd. Ondertussen gaat het reeds om miljoenen die op een onbegrijpelijk coulante manier worden uitgedeeld”, zegt Gijbels.
Vertrouwen in bestaande laboratoria
Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugse Maaike De Vreese presteert het federale testplatform voor de regio Brugge ondermaats. Aangezien West-Vlaanderen geen universitair laboratorium heeft, moet er worden samengewerkt met UZ Gent. “Dat kost de belastingbetaler niet alleen bakken geld, maar de samenwerking is ook inefficiënt. Het transport van de stalen kost veel tijd en bovendien duurt de analyse van de stalen ook nog eens langer dan in het nabijgelegen Brugse ziekenhuis. Er wordt daarnaast ook niet op zondag gewerkt, wat zorgt voor een tragere dienstverlening aan patiënten en reizigers. Op het terrein merken we dat de bestaande laboratoria in de Brugse regio reeds sterk hebben geïnvesteerd en dus perfect kunnen instaan voor de analyse van de PCR-testen én de beste service bieden. We moeten dus efficiënter beginnen werken en vertrouwen schenken aan onze bestaande, regionale laboratoria”, besluit De Vreese.