Kamerlid
Kruimelpad
Software vaccinatieprogramma - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
16 maart 2021: ingediende mondelinge vraag tijdens het actualiteitsdebat over COVID-19 in de commissie Volksgezondheid.
Frieda Gijbels:
Mijnheer de minister,
In verband met de afspraken voor de vaccinaties moet toch alles gegarandeerd soepel kunnen verlopen. Wanneer er vaccins geleverd worden, moet toch op zijn minst iedereen vlot en snel kunnen worden opgeroepen en ingepland en moet er op een laagdrempelige manier kunnen worden bevestigd of geannuleerd.
Nu blijkt dat één en ander in de soep loopt met betrekking tot de software.
Het programma Doclr, eigenlijk een softwareprogramma voor huisartsenagenda's, gerund door een 3-koppige KMO, werd geselecteerd om over het hele land de vaccinatieagenda in goede banen te leiden.
Klopt het dat de aanbesteding werd uitgeschreven door SMALS? Wat waren de criteria?
Wanneer werd de aanbesteding uitgeschreven?
Op welke basis werd beslist om de opdracht te gunnen aan Paronella, het bedrijf achter Doclr? En wanneer werd dit beslist? Welke andere ondernemingen dienden naar aanleiding van de aanbesteding een offerte in?
Aangezien dat publiek bekende informatie is, werd bij SMALS voor de toewijzing van de opdracht nagegaan welke jaaromzet en welk personeelsbestand de verschillende indieners hadden?
Werd voor Doclr al een gegevensbeschermingseffectbeoordeling uitgevoerd (in het verleden voor de oorspronkelijke toepassing in huisartsenpraktijken en/of onlangs naar aanleiding van de inzet voor de software in het kader van de vaccinatiecampagne)? Zo ja, wat zijn daarvan de bevindingen en/of de openstaande werkpunten? Werd de Gegevensbeschermingsautoriteit geraadpleegd naar aanleiding van een eventuele gegevensbeschermingseffectbeoordeling?
01.23 Minister Frank Vandenbroucke:
De aanbesteding voor de software die gebruikt wordt bij de vaccinaties, is uitgeschreven door Smals. Op 11 januari 2021 werd het bijzonder bestek naar negen ondernemingen gestuurd. De Taskforce Vaccinatie, de gefedereerde entiteiten en het eHealth-platform hebben de functionele behoeften bepaald. Smals heeft op hun vraag de overheidsopdracht geplaatst. Er is voor die plaatsing geen vergoeding voorzien. De gunningcriteria die werden toegepast waren: administratieve en commerciële voorwaarden voor 10 %, de graad van overeenkomst met de vereisten voor 35 %, de termijn voor inproductiestelling en beschikbaarheid van de oplossing voor 25 % en de prijs voor 30 %. Op 18 januari dienden drie ondernemingen een offerte in, zijnde Doclr van Paronella, Doctena en MTC van medici. Er werden op 20 januari beslissingen genomen. De opdracht is gegund aan Paronella. Uit de evaluatie van de offertes bleek dat deze onderneming de beste offerte had, technisch, samen met een van de twee andere ondernemingen en de beste prijs van de drie ondernemingen. Om de mededinging ondanks de urgentie te maximaliseren zijn er meer dan drie ondernemingen aangeschreven, negen in het totaal, op basis van de input van alle betrokkenen bij de gefedereerde entiteiten. Ze hadden allemaal ervaring met software voor reservatiesystemen en ze waren in staat om de gevraagde oplossing te ontwikkelen. In een procedure zonder publicatie zijn er normaal geen selectiecriteria met betrekking tot de ondernemingen die ertoe zouden nopen een zelfgekozen en aangeschreven onderneming die een offerte indient uit te sluiten voor redenen die buiten de offerte zelf liggen. Op de website van de reserveringstoepassing staat een gedetailleerde privacy policy. Een eerste versie van een gegevensbeschermingseffectbeoordeling is uitgewerkt. Mocht dit in uitvoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming vereist zijn, dan zal de GBA worden geraadpleegd.