Kamerlid
Kruimelpad
De verblijfsduur van COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
20 april 2021: ingediende mondelinge vraag tijdens het actualiteitsdebat over COVID-19 in de commissie Volksgezondheid.
Mijnheer de minister,
Enige tijd geleden stelde ik u vragen over de verblijfsduur van COVID-19 patiënten in de verschillende ziekenhuizen (parlementaire vraag K323). Herhaalde malen werd me al verteld dat er geen gegevens per ziekenhuis kunnen worden gegeven, maar per provincie was dat wel mogelijk. Het is opvallend dat de verblijfsduur in de ziekenhuizen sterk verschilt tussen provincies. Vooral op intensieve zorgen loopt de gemiddelde verblijfsduur op van 16 dagen (Limburg) tot meer dan 25 dagen (Antwerpen en Luxemburg). Maar ook de gemiddelde verblijfsduur verschilt sterk tussen provincies, ook voor de niet-intensieve zorgen. Mijn vragen hieromtrent:
Worden deze data geanalyseerd? Indien ja, welke factoren spelen een rol in de verblijfsduur?
Zijn er grote verschillen tussen ziekenhuizen? Zo ja, wordt dit geanalyseerd? Wat zijn dan de oorzaken en wat wordt er met deze informatie gedaan?
Wordt er ook vergeleken met het buitenland? Zo ja, wat is dan de analyse? Kan u dit toelichten?
Vindt u het niet opportuun dat dergelijke gegevens worden uitgewisseld tussen ziekenhuizen, zodat ze zich ook kunnen positioneren met betrekking tot de aanpak van de crisis? En zodat er ook lessen van elkaar kunnen worden geleerd?
Met dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
01.19 Minister Frank Vandenbroucke:
Men stelde ook een vraag over de verblijfsduur in Limburg. Die lijkt kort omdat er minder Limburgse ziekenhuizen hebben gerapporteerd, wat een vertekening geeft als men de provincies met elkaar vergelijkt. Men is trouwens ook niet verplicht om te rapporteren. Het voorgaande geldt ook voor vergelijkingen tussen ziekenhuizen. Er zullen ongetwijfeld verschillen zijn tussen ziekenhuizen maar die zijn ook afhankelijk van hoe en hoeveel patiënten ze registreren. Sommige ziekenhuizen hebben als verblijfsduur de tijd in de covideenheid geregistreerd in plaats van de tijd in het ziekenhuis, wat natuurlijk een kortere verblijfsduur oplevert. Ruwe internationale data zoals die met betrekking tot verblijfsduur en patiëntenprofielen zijn niet publiek beschikbaar. Ziekenhuizen ontvangen wel een document met hun cijfers, zoals de verblijfsduur, dit ter vergelijking met het nationaal gemiddelde.
01.23 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, bedankt voor uw antwoorden. Ik had inderdaad een vraag gesteld over de verblijfsduur in de ziekenhuizen omwille van covid in de verschillende provincies en de verschillen daarin. U geeft aan dat in Limburg, waar de verblijven korter waren, niet alle ziekenhuizen gerapporteerd hebben. Zij moeten die gegevens toch wel degelijk doorgeven? De forfaits worden toch bepaald op basis van de verpleegdagen omwille van covid? Bestaan die gegevens dan niet of waar kan ik die opvragen?