Kamerlid
Kruimelpad
Erkenning van borstcentra - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke
16 februari 2022:
Mijnheer de minister,
Think Pink roept op om borstkankerbehandelingen enkel nog te laten plaatsvinden in erkende centra. Om erkend te worden als coördinerend centrum, moeten er per jaar minstens 125 nieuwe diagnoses van borstkanker in het centrum plaatsvinden. Een satellietcentrum moet minstens 60 nieuwe borstkankerdiagnoses per jaar stellen.
Volgens Think Pink gebeuren er nog regelmatig behandelingen en ingrepen voor borstkanker in niet-erkende centra.
Vandaar volgende vragen:
Bent u ervan op de hoogte dat ook niet-erkende centra behandelingen voor borstkanker aanbieden en uitvoeren?
Worden de behandelingen buiten de erkende centra geregistreerd? Indien wel, hoeveel behandelingen vinden er jaarlijks plaats buiten de erkende centra (graag voor de laatste 10 jaar)? Om hoeveel centra gaat het en waar zijn die geografisch gesitueerd? Kan u de aantallen geven per niet-erkend centrum, evenals per erkend centrum?
Worden de behandelingen die plaatsvinden buiten de erkende centra vergoed door het RIZIV? Indien wel, is er een bepaalde sanctionering of waarschuwing?
Worden de complicaties na reconstructieve borstchirurgie geregistreerd? Is hier een verschil tussen erkende en niet-erkende centra? Kan u dit toelichten?
Wat is uw mening over behandelingen voor borstkanker buiten erkende centra? Welk beleid voert u hieromtrent?
Met dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
Deze schriftelijke vraag werd omgezet naar een mondelinge vraag.
Antwoord schriftelijk ontvangen.
23 januari 2023:
Het is bekend dat behandelingen van vrouwen met borstkanker ook buiten de erkende borstklinieken plaatsvinden. Daarom werd bij het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg een studie gevraagd om de kwaliteit van de zorg voor borstkanker na te gaan in en buiten de erkende borstklinieken. In deze studie wordt ook nagekeken hoeveel behandelingen buiten de erkende centra plaatsvinden, en waar deze gesitueerd zijn. Behandelingen die plaatsvinden buiten de erkende borstklinieken worden vergoed door het RIZIV: in de nomenclatuur van het RIZIV wordt niet verwezen naar de plaats waar de behandeling plaatsvindt. Er is geen waarschuwing of sanctionering gekoppeld aan een vergoeding van deze prestaties buiten een erkende borstkliniek. Reconstructieve borstchirurgie (met eigen weefsel) wordt sinds 2016 terugbetaald op basis van een conventie tussen het RIZIV en de ziekenhuizen die hiervoor in aanmerking komen. Jaarlijks ondergaan ongeveer 1500 vrouwen een borstreconstructie met eigen weefsel. De terugbetaling hiervan is via de conventie beperkt tot de ziekenhuizen met een erkende borstkliniek. Er is dus geen terugbetaling voorzien voor reconstructieve borstchirurgie buiten de erkende borstklinieken. De conventie wordt jaarlijks geëvalueerd in een werkgroep van de Nationale Commissie Artsen - Ziekenfondsen. De resultaten van de KCE-studie worden verwacht tegen einde 2022. Ik wacht deze af om op basis hiervan verdere beleidsmaatregelen te nemen. Omdat het van belang is dat elke patiënt met borstkanker toegang kan krijgen tot kwaliteitsvolle zorg, heb ik in afwachting aan mijn administraties gevraagd om reeds beleidsvoorstellen te ontwikkelen. Deze voorstellen kunnen dan verder verfijnd worden in functie van de resultaten van de KCE-studie.