Kamerlid
Kruimelpad
Strategische voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke
7 april 2022:
Mijnheer de minister,
Op 1/4/2022 werd vanuit de ministerraad gecommuniceerd dat men bezig is met het verwijderen van vervallen producten of materiaal van onvoldoende kwaliteit uit de strategische stock van persoonlijk beschermingsmateriaal. Dit betreft de aankopen die zijn gebeurd in het eerste kwartaal van 2020 door de toenmalige taskforce “shortages”. Dit is ruim 12% (12,2%) van de totale voorraad PBM’s.
Bijgevolg rijzen de volgende vragen.
Graag had ik een gedetailleerd overzicht bekomen van deze strategische stock. Meer specifiek per product, per lotnummer, per kwaliteitslabel(norm) en per vervaldatum.
Welke producten voldeden niet aan de kwaliteitsnorm? Welke kwaliteitsnorm wordt hierbij gehanteerd als benchmark? Hoe en door wie wordt deze kwaliteitscheck uitgevoerd?
Wat bedoelt men met ‘verwijderen uit de voorraad’? Wordt dit materiaal vernietigd of wordt het ergens anders ingezet? Zo ja, kan u dan specifiëren voor welke doeleinden?
Wordt er in de toekomst een nieuwe ‘verwijdering uit de voorraad’ gepland? Zal dit nu op systematische wijze gebeuren? Hoe komt het dat de vervaldatum overschreden is? Is er geen rotatiesysteem voorzien? Zal dat in de toekomst wel worden voorzien en zo ja, op welke manier en vanaf wanneer?
Is hiermee budgettair rekening gehouden aangezien de vervanging ruim 80 miljoen EUR betreft? Zal er ook nieuwe voorraad worden aangevuld? Zo ja, tot welke hoeveelheid voor elk product?
Dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
20 januari 2023:
1. Hieronder wordt een overzicht van de bruikbare voorraad weergegeven per type product, gesorteerd per vervaldatum (status 31/12/2022).
Er werd geopteerd om de lotnummers niet op te nemen, gezien dit de leesbaarheid van de tabel sterk zou verminderen en de relevantie van de vervaldatum in dit geval veel hoger is.
Alle goederen voldoen aan de geldende kwaliteitsnormen.
2. Deze worden als volgt ingedeeld:
- Afgekeurde goederen: chirurgische maskers en FFP2-maskers die na labocontrole van slechte kwaliteit bleken te zijn, en als testresultaat ‘ATP NOT OK’, ‘ATP TAPE ALL’, ‘ATP TAPE NOSE’ kregen. De staalafname gebeurde onder toezicht van respectievelijk FOD Economie en FAGG, waarna een labocontrole gebeurde (o.a. Idewe, Centexbel, DLD).
- Goederen die niet langer verdeeld mogen worden: chirurgische maskers en FFP2-maskers die na labocontrole van voldoende kwaliteit bleken te zijn en als testresultaat ‘ATP OK’ kregen. De uitzonderingsmaatregelen zoals bepaald door FOD Economie en FAGG lieten een verdeling naar de zorgsector van deze maskers toe tot 08/2022.
- Goederen die klachten genereren: isolatiejassen waarbij van verschillende ziekenhuizen klachten ontvangen werden over de slechte kwaliteit, en bijgevolg niet meer verdeeld worden.
3. Het materiaal dat van slechte kwaliteit of vervallen is (met een vervaldatum tot en met 31/08/2022) wordt sinds november 2022 vernietigd.
4. Er is momenteel een eerste vernietigingsfase lopende. In deze eerste fase worden goederen van slechte kwaliteit en goederen met een vervaldatum tot en met 31/08/2022 vernietigd. Er zullen in de toekomst inderdaad nog meerdere vernietigingsfasen volgen voor vervallen goederen en goederen die wettelijk gezien niet langer gebruikt mogen worden (zie antwoord 2.c.).
Voor de materialen van goede kwaliteit werden sinds eind 2020 acties ondernomen om deze tijdig te kunnen verdelen, dit o.a. naar ziekenhuizen, testcentra, ngo’s, federale overheidsdiensten, het Rode Kruis, via internationale donatie… De voorraad is echter zodanig hoog dat de bestaande vraag vanuit de genoemde organisaties niet voldoende groot is om het volledige aantal te kunnen verbruiken.
De inhoud van de strategische stock wordt daarom geëvalueerd, zowel naar type materiaal als naar hoeveelheid, om in de toekomst beter op de noden afgestemd te zijn.
Voor de chirurgische maskers wordt er momenteel een bestek uitgeschreven om een (minstens gedeeltelijk) roterende voorraad voor de lange termijn aan te leggen bij een private partner. Deze voorraad zal uiteindelijk 40 miljoen maskers bevatten. Het aanleggen van dergelijke voorraad voor chirurgische maskers wordt als prioritair gezien tegenover de persoonlijke beschermingsmiddelen, gezien deze laatste een langere houdbaarheidsdatum hebben. De ervaring van deze aanbesteding voor chirurgische mondmaskers zal later gebruikt worden voor de andere producten.
In afwachting van de installatie van deze roterende voorraad, die geleidelijk aan opgebouwd zal worden, wordt binnenkort ook een éénmalige aankoop van 5 miljoen chirurgische maskers gelanceerd, om zo meteen voldoende voorraad ter beschikking te hebben.
Deze aankoopplannen werden opgenomen in het advies van het Platform Farmaceutische Strategische Stock zoals goedgekeurd door de Ministerraad op 29/11/2022. Het budget is bijgevolg voorzien in de coronaprovisie voor 2023.
Gelieve ons te contacteren voor de tabellen.