Kamerlid
Kruimelpad
Ziekenhuistransfers - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie Gezondheid 25 januari 2022:
04.01 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, de vragen werden al een tijdje geleden ingediend; ik vat ze even samen. Mijn eerste vraag heeft te maken met de inschatting van de ernst van de epidemie. Is er een overzicht van de opnameduur van coronapatiënten en de verschillen tussen de gevaccineerden en de niet-gevaccineerden? Voor zover ik kon nagaan, is er geen overzicht van de opnameduur, het aantal verpleegdagen. Dat zou volgens mij nochtans heel interessant zijn, onder andere om de belasting op de ziekenhuizen beter te kunnen monitoren. Men kan dat kennelijk berekenen en analyseren, maar een en ander is weinig overzichtelijk. Ten tweede, kunt u wat toelichting geven in verband met de transfers van patiënten tussen ziekenhuizen in verschillende provincies? U hebt mij in het verleden al eens verwezen naar de website van het comité HTSC, waar die cijfers volgens u beschikbaar zouden zijn, maar ik kon ze daar niet vinden. Waar kunnen we die cijfers dan wel vinden? Hoe wordt het interhospitaaltransport ondertussen georganiseerd? Werden er bepaalde lessen getrokken? Wordt de medische component van Defensie daarbij nog betrokken? Is er bijvoorbeeld ooit nagedacht over gespecialiseerde hospitaaltransportteams, die zouden kunnen klaarstaan om die delicate transporten te begeleiden?
04.02 Minister Frank Vandenbroucke:
Mevrouw Gijbels, informatie over de vaccinatiestatus van gehospitaliseerde patiënten is beschikbaar in het epidemiologisch updateverslag van de RAG. U kunt dat op de website vinden. Er is een verschil in ernst van ziekte. In de periode van 1 november 2021 tot en met 31 december 2021 werden 2.556 volledig gevaccineerde gehospitaliseerde covidpatiënten en 3.142 niet-gevaccineerde covidpatiënten gerapporteerd in het Clinical Hospital Surveillance Report. Van de volledig gevaccineerden in die surveillance kampte 12,1 % met ernstige COVID19, terwijl 11,1 % van de niet-gevaccineerden ernstige COVID-19 had. Het gaat hier om patiënten opgenomen met en vanwege COVID-19. In dezelfde periode waren volgens de survey bij de patiënten opgenomen vanwege COVID-19, 1.639 volledig gevaccineerde en 2.459 niet-gevaccineerde gehospitaliseerde covidpatiënten. Van de volledig gevaccineerden kampte 13,7 % met ernstige COVID-19 en van de niet-gevaccineerden 11,15 %. De transfers worden dagelijks geregistreerd door de ziekenhuizen in de surge-capacitygegevens. Het HTSC-comité volgt die gegevens op. Van 1 november 2021 tot en met januari 2022 werden volgende aantallen opnames wegens transfer uit een ander ziekenhuis genoteerd: in Antwerpen 127, in Brussel 114, in Henegouwen 189, in Limburg 48, in Luik 59, in Luxemburg 18, in Namen 33, in Oost-Vlaanderen 160, in VlaamsBrabant 80, in Waals-Brabant 6 en in WestVlaanderen 54. In totaal gaat het dus om 888 opnames. Wat transparantie betreft, bij het opstarten van een nieuw surveillancesysteem wordt tijd besteed aan datachecks om fouten in de data te kunnen waarnemen. Daarna bekijkt men hoe de gegevens het beste op een automatische manier in rapporten kunnen worden geïntegreerd. Als dat is gebeurd, worden de data publiek beschikbaar gesteld. Ik kan in dat verband nog eens verwijzen naar de rapportering van de Hospital Surveillance op de website van Sciensano.
04.03 Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord. Ik blijf oproepen om aandacht te besteden aan actieve transparantie en om, als er gegevens zijn, die zo overzichtelijk, helder en grafisch mogelijk weer te geven. Een tijdje geleden ontstond er een discussie over het aantal gevaccineerde en nietgevaccineerde gehospitaliseerde patiënten, discussie die nog steeds aanhoudt. Er is de jongste tijd verbetering op dat vlak en er wordt daaraan inderdaad meer aandacht besteed dan in het verleden, maar om wantrouwen zoveel mogelijk te vermijden, is het belangrijk om zoveel mogelijk cijfers communiceren, overigens ook over de ziekenhuistransporten.