Kamerlid
Kruimelpad
De conventie voor kinesitherapeuten - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie Gezondheid 28 maart 2023:
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, naar aanleiding van de hoorzitting in onze commissie in januari met de beroepsvereniging van de kinesitherapeuten Axxon over de ongelijke terugbetaling voor patiënten, naargelang ze een geconventioneerde of een niet-geconventioneerde kinesitherapeut raadplegen, gaven verschillende parlementsleden, ook van uw partij, aan dat men in principe tegen het verschil in terugbetaling is, maar dat men het wel wenselijk acht om eerst een onderzoek in te stellen in de overeenkomstencommissie om de redenen voor de deconventionering te kunnen achterhalen. Er was trouwens al in 2021 ook al sprake van om een onderzoek uit te voeren naar de oorzaken van de deconventie voor de kinesitherapeuten.
Mijnheer de minister, wat is de stand van zaken van dat onderzoek? Wanneer is het opgestart? Hoe is het onderzoek opgezet? Wat is het resultaat of wanneer kunnen we daarvan het resultaat verwachten?
Binnenkort loopt ook de deadline af voor de kinesitherapeuten om een conventionering of deconventionering aan te geven. Wat is de stand van zaken daar? Wat is de reactie van de kinesisten per gewest?
Minister Frank Vandenbroucke:
Daar is nog discussie over. Axxon stelt voor om een enquête te doen bij de actieve kinesitherapeuten over de redenen van conventionering of deconventionering. Ik kan nog niets zeggen over de resultaten.
Ik herhaal dat ik zelf absoluut niet van overtuigd ben dat de -25 %-regel een vorm van discriminatie is. Er zijn heel wat andere prioritaire zinvolle bestedingen van het geld van de ziekteverzekering, dan wat we zouden besteden als we de -25 %-regel zouden willen opheffen, en dat gaat over erg veel geld. Ik heb andere prioriteiten voor de gezondheidszorg dan dat.
Over de conventioneringsgraad, eind februari is aan elke kinesitherapeut de wijzigingsclausule bij de lopende overeenkomst bezorgd. Toen startte ook de notificatieperiode van 30 dagen, waarin de zorgverlener zijn conventiestatus gemakkelijk kan veranderen. Die periode loopt af op 29 maart. U stelt de vraag net iets te vroeg opdat ik u stabiele cijfers zou kunnen meedelen.
Op basis van de huidige overeenkomst is 57,43 % geconventioneerd in Vlaanderen, 88,44 % geconventioneerd in Wallonië en 72,06 % geconventioneerd in Brussel. Zodoende is over het hele koninkrijk 69,67 % geconventioneerd.
Frieda Gijbels (N-VA):
De vraag over de stand van zaken rond de conventiegraad is inderdaad net iets te snel aan bod gekomen. Ik wijs er alvast op dat in Vlaanderen er eigenlijk al geen sprake meer is van de conventie, aangezien meer van. 42 % van de Vlaamse kine’s zich bij vorige periode heeft gedeconventioneerd. Ook de jongere kinesitherapeuten hebben zich in veel hogere mate gedeconventioneerd. U hebt al een aantal keren herhaald dat u het geen discriminatie noemt. Ik noem het een oneerlijke situatie, omdat de manier waarop een kinesitherapeut zijn praktijk wil organiseren, afhangt van gemaakte afspraken waar men zich voor een groot deel niet aan kan houden. Een kinepraktijk vandaag kost wel wat. De tarieven die de kine krijgt, zijn ontoereikend. Ik kan dus heel goed begrijpen dat veel kine’s zich niet akkoord kunnen verklaren met de conventie. Dan profiteert de overheid daar eigenlijk van. Als er een hogere deconventiegraad is, moet de overheid minder betalen, maar de patiënt meer. De burgers draaien er dan voor op, als er geen goed akkoord kan worden bereikt.
Dat geldt eveneens voor de energiepremie. Hoe meer kine’s niet geconventioneerd zijn, hoe hoger de energiepremie voor degenen die wel nog geconventioneerd zijn, is. Kortom, er worden perverse effecten gecreëerd. Dan heb ik het nog niet over het feit dat u eigenlijk weigert om de democratisch goedgekeurde artikelen 85 en 86 van de kwaliteitswet, die ertoe strekken om de discriminatie, de verschil in terugbetaling, op te heffen, uit te voeren. Dat is onbegrijpelijk. Het is nog veel onbegrijpelijker dat u zo hardnekkig blijft.
Het incident is gesloten.