Kamerlid
Kruimelpad
Recruteringsbureaus voor buitenlandse zorgverstrekkers - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Commissie Gezondheid 25 mei 2022:
Mijnheer de minister,
RTBF berichtte op 25 mei over een onderzoek dat door hen werd uitgevoerd naar recruteringsbureaus die verpleegkundigen aantrekken uit het buitenland. Voor Franstalig België wordt er tegenwoordig blijkbaar vooral vanuit Libanon gerecruteerd. In Wallonië en Brussel zou meer dan 10% van de verpleegkundigen uit het buitenland afkomstig zijn. Ondertussen vindt er in Libanon, dat zwaar getroffen is door een economische crisis, een echte braindrain plaats van medisch personeel, met zware gevolgen voor het land van herkomst.
De manier waarop deze buitenlandse verpleegkundigen worden gerecruteerd doet de wenkbrauwen fronsen. Er wordt een grote som gevraagd voor de recrutering en de gelijkstelling van hun diploma's, ze moeten minstens 2 jaar in dienst van het ziekenhuis in kwestie blijven en mogen niet zwanger worden.
- kan u toelichten welk percentage verpleegkundigen vanuit het buitenland afkomstig is in de verschillende gewesten?
- er zou sprake zijn van vervalsing van diploma's. Heeft u zicht op de omvang van deze problematiek? Kan u dit verder toelichten?
- ook in andere sectoren, zoals bij tandartsen, worden dergelijke recruteringsbureaus ingeschakeld. Worden de praktijken van deze recruteringsbureaus gecontroleerd?
- heeft u weet van gelijkaardige misbruiken voor andere medische of paramedische beroepen?
Met dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
Deze vraag werd schriftelijk gesteld aan minister Dermagne.
17 augustus 2022:
Vraag 1:
Zoals ik al eerder heb vermeld in mijn antwoord op PV 28493 van Sophie MERCKX, heb ik geen zicht op de omvang van de praktijken van arbeidsbemiddelingsbureaus die in het buitenland op zoek gaan naar verpleegkundigen met als doel deze personen aan te bieden op de Belgische arbeidsmarkt.
De reden hiervoor is dat het opstellen en het controleren van de regels met betrekking tot private en publieke arbeidsbemiddeling een materie is die volledig is overgedragen aan de Gewesten.
De federale sociale inspectiediensten voeren evenwel onderzoeken uit in de gezondheidssector (NACE codes 86-87-88).
Er kunnen geen cijfers worden gegeven van de afgelopen tien jaar, noch van de verschillende provincies in België. Ook gedetailleerde info per verschillende beroepsgroep (zie ook vraag 3) is onmogelijk aan te leveren.
De inspecteurs bij de Arbeidsinspectie/ TSW controleren de toepassing van de juiste loon- en arbeidsvoorwaarden naar gelang van de titel/diploma van de werknemer. U vindt in bijlage 1 de tabelterug met het aantal uitgevoerde inspecties in de periode van 2020 tot en met 30 juni 2022.
De RSZ-inspecteurs voeren inderdaad ook controles uit in rekruteringsbureaus die buitenlandse zorgverstrekkers aantrekken voor Belgische zorginstellingen en voor particulieren die zorg nodig hebben. Daarbij werden tot nog toe geen inbreuken op de socialezekerheidswetgeving vastgesteld. De RSZ-inspecteurs vonden ook geen indicaties van mogelijke economische uitbuiting.
In de bijlage 2 vindt u een overzicht van de onderzoeken die in 2021 en 2022 door de RSZ werden uitgevoerd in de gezondheidssector (NACE-codes 86-87-88). Het is niet mogelijk om cijfers te geven voor 2020 omdat RSZ in de loop van dat jaar naar een ander beheersysteem de onderzoeken is overgestapt en gegevens daardoor moeilijk met elkaar kan vergelijken zijn.
In de bijlage 3 vindt u een overzicht van het aantal onderzoeken dat door RVA is uitgevoerd van januari 2020 tot en met juni 2022.
Vraag 2:
Deze vraag valt onder de bevoegdheid van de FOD Volksgezondheid.
Vraag 3:
Voor de antwoorden op deze vraag dient zowel vraag 1 als vraag 2 te worden bekeken.