Kamerlid
Kruimelpad
Instroom buitenlandse zorgverleners. - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke
Instroom buitenlandse zorgverleners.
Ik stelde u in het verleden al vragen over de instroom van buitenlandse zorgverleners. Volgens data van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is in elf jaar het aantal buitenlandse artsen in ons land verdubbeld naar tienduizend. Bij tandartsen zien we de laatste jaren vooral een instroom van Roemeense tandartsendiploma's. De beroepsverenigingen voor tandartsen uitten reeds hun bezorgdheden en stellen zich vragen bij de gelijkwaardigheid van bepaalde diploma's.
Een aanvraag tot mobiliteit naar een ander land kan gebeuren via de IMI-database, waarbij autoriteiten via dit platform ook informatie kunnen uitwisselen.
- Maken de federale instellingen gebruik van deze databank, en zo ja, voor welke toepassingen?
- Werden er via deze databank meldingen gedaan door onze autoriteiten in verband met problemen rond bepaalde zorgverstrekkers? Zo ja, kunt u meer duiding geven over het soort meldingen, het soort zorgverstrekker en kan u daar aantallen van geven (laatste vijf jaar)?
- Wordt de databank gebruikt door de federale autoriteiten om diploma's van artsen en tandartsen te verifiëren? Zo ja, hoe vaak? In welke gevallen of altijd?
- Werden er desgevallend problemen vastgesteld met betrekking tot bepaalde diploma's? Kunt u dat verder verduidelijken?
- Worden er andere kanalen gebruikt om de echtheid/gelijkwaardigheid van diploma's te controleren en om na te gaan of er in andere landen eventueel klachten lopen tegen bepaalde zorgverstrekkers? Zo ja, welke en wat zijn daar de resultaten van?
Antwoord op de parlementaire vraag nr. K2308 van 06/09/2023 van mevrouw GIJBELS Frieda
Het Geachte Lid vindt hieronder het antwoord op haar vragen.
De FOD Volksgezondheid maakt gebruik van het IMI-systeem in het kader van informatie-uitwisseling tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie, in het bijzonder bij het toekennen van toelatingen tot tijdelijke en incidentele dienstverrichtingen in België. Daarnaast wordt het informatiesysteem ook gebruikt voor het melden van sancties die werden opgelegd door de Toezichtscommissie, zijnde intrekking of schorsing van het visum, of het onder voorwaarden plaatsen ervan.
Ter verduidelijking: IMI is geen databank die toelaat om eenvoudig statistieken te genereren; het is enkel een informatie-uitwisselingssysteem tussen de lidstaten. Bovendien is het gezien de recente oprichting van de Toezichtscommissie nog niet mogelijk om cijfers te geven omtrent deze meldingen, maar deze zullen in de toekomst wel kunnen geproduceerd worden.
3., 4. en 5.
Wat betreft uw laatste 3 vragen: in het kader van de Europese Richtlijn worden beroepskwalificaties van Europese artsen en tandartsen erkend op basis van de coördinatie van de minimumopleidingseisen. Het betreft een zo goed als automatische erkenning die tot de bevoegdheid van de Gemeenschappen behoort. Bij gegronde twijfel omtrent de echtheid van een diploma of de conformiteit van een diploma met de minimumopleidingseisen uit de Richtlijn is er een mogelijkheid om verduidelijking te vragen bij de lidstaat vanwaar het diploma afkomstig is. Dit behoort daarom toe aan de opdrachten van de Gemeenschappen.
De FOD Volksgezondheid levert enkel de toegang tot het beroep af nadat de beroepskwalificaties werden erkend en doet dus geen verdere controle van de beroepskwalificaties.
De Minister,
Frank VANDENBROUCKE