Kamerlid
Kruimelpad
Pneumococcenvaccinaties en otitis media. - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke
Pneumococcenvaccinaties en otitis media.
Streptococcus pneumoniae is bij kinderen een van de voornaamste bacteriële verwekkers van acute otitis media en heeft als complicatie meningitis.
Daarnaast komt hij ook frequent voor bij 65+'ers als ziekteverwekker bij een pneumonie.
De Hoge Gezondheidsraad beveelt een vaccinatie dan ook aan bij kinderen vanaf zuigelingenleeftijd en bij 65+'ers. De vaccins zijn Prevenax, Vaxneuvance, Apexxnar en Pneumovax.
Vaccineren is niet verplicht en niet terugbetaald door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. Sommige ziekenfondsen hebben dit wel in hun eigen pakket.
Het vaccin geeft een vijftal jaar bescherming. Voor kinderen is dan ook de moeilijke periode voorbij.
Als we ons toespitsen op kinderen, dan weten we dat de behandeling van een acute otitis media in eerste instantie met antibiotica gebeurt. Bij recidieven kan het plaatsen van een oordrain volgen.
De behandeling kan dus afgeleid worden van het aantal contacten dat een patiënt heeft met een keel-neus-oorarts (KNO) of eventueel met een kinderarts.
De recidieven kunnen worden afgeleid uit het aantal keer dat een buisje geplaatst werd.
De vraag die zich nu stelt is of pneumokokkenvaccinatie een effect heeft op het voorkomen van acute otitis media op kinderleeftijd.
Kunt u in dat kader volgende gegevens aanleveren of aangeven waar ik deze gegevens kan terugvinden?
- Het aantal vaccinaties tegen pneumokokken per jaar tijdens de laatste vijf jaar (indien mogelijk sinds 2004) en dit per leeftijdsgroep van 0 tot 1, 1 tot 2, 2 tot 3, 3 tot 4 en 4 tot 5 jaar.
- Het gemiddeld aantal raadplegingen bij een KNO-arts en kinderarts tot de leeftijd van 6 jaar bij gevaccineerden na toediening van het vaccin en dit vergeleken met de groep niet gevaccineerden (vanaf vaccinatiejaar 2015 wordt de follow-up periode dus korter dan het aantal tot begin 2020, aangezien covid vanaf toen de gang van zaken heeft verstoord).
- Hetzelfde voor het aantal oordrains die geplaatst werden bij gevaccineerden versus niet gevaccineerden tot patiëntjes 6 jaar zijn.
Antwoord op de parlementaire vraag nr. K 2071 van 12/04/2023 van mevrouw Gijbels
Het Geachte Lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.
Deze vraag behoort niet tot mijn bevoegdheden, maar tot die van de Deelstaten.
Aangezien het geneesmiddel in kwestie niet wordt vergoed, kan het RIZIV geen onderscheid maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde kinderen en kan het daarom geen relevant antwoord geven op de vragen 2 en 3.
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) ontving de laatste 10 jaar 2 meldingen van acute otitis media bij twee kinderen < 2 jaar die waren gevaccineerd met een pneumokokken-vaccin.
De Minister,
Frank VANDENBROUCKE