Kamerlid
Kruimelpad
De terugbetaling van de test 'pro brain natriuretic peptide' (pro-BNP) (opvolgvraag) - mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, mijn vraag is een opvolgvraag over de zogenaamde proBNP-test. Die kan helpen om hartfalen te diagnosticeren of uit te sluiten. Als antwoord op de vorige vraag gaf u aan dat de terugbetaling van deze test zinvol en wenselijk zou zijn. Maar als ik me niet vergis, is er tot op heden nog geen terugbetaling van deze test. Graag zou ik willen weten wat hier de redenen voor zijn. Heeft u cijfers over het aantal keren dat deze test wordt uitgevoerd en de prijs die daarvoor wordt gevraagd? Hoeveel budget is er nodig om deze test te laten terugbetalen? Zou deze test ook een besparing kunnen opleveren op andere vlakken? Wanneer denkt u dat de test zal worden terugbetaald?
Minister Frank Vandenbroucke:
Het klopt dat er momenteel geen terugbetaling is voor deze test door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging. Dat is in het verleden besproken geweest in de Technisch Geneeskundige Raad. Dat is toen niet weerhouden omdat men het geen goede beslissing vond om een en ander terug te betalen, als men keek naar de kosten en de beschikbare budgetten. Het gevolg is natuurlijk dat het RIZIV ook geen zicht heeft op het aantal keren dat een test jaarlijks wordt uitgevoerd. Welk budget is er nodig? Dat hangt onder meer af van het honorarium dat wordt toegekend voor het uitvoeren van de test en van de omvang van de doelgroep waarvoor de terugbetaling voorzien wordt. Via de procedure voor aanvraag voor terugbetalingen voor IVD's werd recent een dossier ingediend. Dat zal behandeld worden volgens de gangbare procedures. Alle informatie over de procedure kan men terugvinden op de website van het RIZIV. Tijdens de besprekingen van dit dossier binnen de Technisch Geneeskundige Raad zal de budgetimpact besproken worden, alsook mogelijke besparingen die verbonden kunnen zijn met het gebruik van deze tests voor bepaalde doelgroepen. Daarop kan ik momenteel niet vooruitlopen. Dit moet eerst goed bekeken worden binnen de Technisch Geneeskundige Raad.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, u had zelf in uw antwoord op de vorige vraag al aangegeven dat het volgens u toch een zinvolle test was. Ik verneem dat ook. De test zou breed beschikbaar moeten zijn en zou op termijn behoorlijk wat gezondheidswinst kunnen opleveren. Aangezien er toch zo'n test beschikbaar is, vind ik het vreemd dat er nog geen grondig onderzoek is gebeurd naar de kosten, ook op lange termijn, en de baten, qua gezondheidswinst en besparingen op andere vlakken. Ik vind het wat jammer dat u puur afgaat op wat er binnen de Technisch Geneeskundige Raad wordt beslist. Ik zou verwachten dat zulke zaken prioriteit krijgen. Het gaat immers vaak om ernstige aandoeningen die met de test tijdig zouden kunnen worden opgespoord.
Het incident is gesloten